Tuzlanski kanton: Do kraja godine uvođenje elektronskih recepata?

by admin
| 13:07

Proces informatizacije zdravstva na području Tuzlanskog kantona polako ali sigurno napreduje. Prvi stepen informatizacije  primarnih zdravstvenih ustanova je već završen. U kantonalnom ministarstvu zdravstva takođe očekuju da će do kraja godine zaživjeti i projekat elektronskog recepta – piše RTVTK.

Informatizacija zdravstva omogućava  ljekarima da imaju sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, u bilo kojem dijelu kantona, bez obzira na to da li on dolazi u dom zdravlja ili lokalnu ambulantu porodične medicine. Na ovaj način poboljšavaju se usluge zdravstvenog sistema, a pacijenti kao krajnji korisnici imaju najveću korist od  toga. Inače, na području Tuzlanskog kantona se nalazi 13 domova zdravlja u kojima je prvi stepen informatizacije već završen. Novi korak u ovom projektu je  uvođenje elektronskih recepata.

– Implementacija samog programa uvođenja za područje Tuzlanskog kantona, po mojim informacijama, traje tri do četiri mjeseca. Ukoliko krenemo, a krenućemo što prije u projekat, mislim da bi do kraja godine elektronski recepat mogao zaživjeti na području Tuzlanskog kantona jer smo mi jedini kanton koji je ostao da implementira taj projekat, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, kantonalni ministar zdravstva.

Treba naglasiti da uvođenjem elektronskog recepta, kantonalna Vlada, Ministarstvo Zdravstva i Zavod za zdravtsveno osiguranje očekuju milionske uštede. Takođe će zdravstvene usluge biti brže i kvalitetnije. Inače, u Federaciji BIH, Projekat informatizacije zdravstvenih ustanova  provodi resorno federalno ministarstvo, uz finansijsku podršku Svjetske banke.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.