Smanjen priliv iz Budžeta TK: U Tuzli oblike socijalne pomoći koristi više od 10.000 ljudi

by admin
| 8:40

Ova institucija, i pored velikih poteškoća u finansiranju, za mnoge građane predstavlja osnovu zaštite od ekstremnog siromaštva. Na press konferenciji, koja je održana u petak, 15.04. o radu Centra govorili su Vedran Lakić pomoćnik gradonačelnika za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, predsjednik Upravnog odbora prim.dr Abdurahman Kuldija i direktorica Sonja Brčinović.

Govorilo se o programima koje Centar realizuje, ali i problemima sa kojima se susreću uposlenici i korisnici, zbog kašnjenja isplata iz Budžeta Tuzlanskog kantona, koje kasne i po devet mjeseci. Također, navedeno je da su smanjeni iznosi namijenjeni za jednokrtane pomoći građanima, a potrebe su mnogo veće i svake godine se povećevaju.

Pomoćnik Gradonačelnika, Vedran Lakić, govorio je o podršci Grada Tuzla, koji izdvaja značajna materijalna sredstva za rad Centra, zatim za socijalno ugrožene kategorije, počev od jednokratnih pomoći za korisnike stalne novčane pomoći, do izdvajanja iz tekuće rezerve gradonačelnika, koja se u gotovo cjelokupnom iznosu koristi za pomoć socijalnim kategorijama, što je ogroman doprinos za pomoć sugrađanima koji su u stanju socijalne pomoći, bilo da se radi o liječenju teških bolesti, bilo o prevazilaženju teške materijalne situacije u kojoj se zateknu građani.

„Širok je spektar socijalne politike kojom se Grad Tuzla bavi. Prije svega, u ovoj godini izvršeno je povećanje izdvojenih sredstava, za programe koji služe socijalno ugroženim građanima, a i putem rebalansa Budžeta radi se na povećanju ovih iznosa. U protekloj godini izdvojeno je 816.000 KM za rad Centra za socijalni rad, dok je u 2016. godini predloženo skoro 900.000 KM. Za jednokratne pomoći izdvojeno je 250 hiljada KM. Za pomoć romskoj populaciji postoji grant u iznosu od 40 hiljada KM. Kada je riječ o iznosima namijenjenim boračkoj populaciji, dolazimo do pokazatelja da su izdvajanja iz gradskog Budžeta, skoro dva puta veća nego u svim ostalim opštinama TK zajedno. Tu je i grant za narodnu kuhinju Immaret, u iznosu od 210 hiljada KM, te iznos za Crveni križ u iznosu od 40 hiljada KM“- pojasnio je Vedran Lakić, rukovodilac Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

U posljednje dvije godine došlo je do znatnog smanjenja priliva sredstava iz Budžeta TK i konstantnog kašnjenja. Uslijed toga, rad Centra je uveliko otežan, što direktno utiče na život korisnika usluga. Prema dostupnim informacijama više od 10.000 ljudi, u Tuzli, korisnici su nekog oblika pomoći koje pruža ovaj Centar.

„Korisnici koji ostvare pravo na novčanu pomoć, u iznosu od 117 KM, ako ih ostvare za ovaj mjesec, dobijaju novac tek za šest mjeseci. U tom smislu Centar je još više opterećen, jer se ti isti ljudi svakodnevno obraćaju Centru za pomoć, a mi nismo u stanju da zadovoljimo nijednu od njihovih potreba. Najgora situacija je u slučaju isplate dječijeg dodatka, jer iako iznosi mizernih 20 KM, na njega korisnici čekaju i po deset mjeseci. Smanjenje sredstava za jednokratne pomoći još jedan je kamen spoticanja u radu Centra. Naime, 2010. godine iz Budžeta Tuzlanskog kantona za jednokratne pomoći izdvojilo se 160.000 KM, a za ovu godinu izdvojeno je svega 47.000 KM, za tri puta više korisnika koji traže pomoć. Ovako nezavidna situacija vlada u svim centrima za socijalni rad na području kantona jer se, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava i zaštiti porodica sa djecom TK, direktno oslanjaju na kantonalni Budžet“- navela je direktorica Sonja Brčinović.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.