Nakon smrti 12-godišnjaka: Organi dječaka iz Tešnja spasili živote Tuzlankama

by admin
| 19:14

Dvije djevojke se uspješno oporavljaju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, nakon što su im u ponedjeljak u ovoj zdravstvenoj ustanovi uspješno transplantirani organi 12-godišnjeg dječaka iz Tešnja.

Dječak je 10. aprila preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica, nakon što je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći kod Jelaha pet dana ranije. U istoj nesreći su smrtno stradale njegova sestra i majka, a njegov otac, uprkos nezapamćenoj tragediji i bolu, dao je pristanak za eksplantaciju organa u svrhu transplantacijskog liječenja – piše Faktor.ba.

Eksplantacija dva bubrega je urađena u Zenici, a tuzlanski ljekari su odobrenje za uzimanje organa dobili od Centra za transplantacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravlja.

-S obzirom da nismo imali malodobnih osoba koje su adekvatni primaoci organa, dogovoreno je da se to uradi najmlađim bolesnicima koji su na programu hemodijalize. Radi se o dvije osobe od 25 i 26 godina. Od toga je jedna osoba u psihomotornom zastoju rasta. Ti bubrezi su odgovarali. U ponedjeljak su u toku dana urađene obje transplantacije – kazao nam je poznati tuzlanski urolog dr. Mustafa Bazardžanović, navodeći da su obje pacijentice stabilne.

On očekuje da će obje pacijentice u narednih deset do dvanaest dana napustiti Univerzitetski klinički centar sa stabilnom bubrežnom funkcijom.

-Rani tok je jako uredan, nema znakova odbacivanja. Svi su pokazatelji da bi to moglo na perfektno dobar način da se završi – kazao nam je ovaj ljekar.

Istakao je da cijela priča ima i tužnu stranu, jer, kako je naveo, zbog propusta federalnog ministra zdravlja, nisu iskorišteni svi organi.

-Ministar je trebao na vrijeme potpisati ugovor sa Croatiatransplantom o razmjeni organa. Ono što smo mi trebali uraditi, mi smo uradili bez greške. U tom drugom dijelu smo imali pravne prepreke, da nije potpisan ugovor između dvije zemlje i na taj način bilo nam je onemogućeno da ponudimo organe u razmjenu preko Hrvatske u Eurotransplant. I onda, kada bi našim bolesnicima trebao organ, mi bismo taj organ mogli povući u najkraćem vremenu i za par sati bismo mogli imati organe ovdje – pojasnio nam je doktor Bazardžanović.

Naglasio je da je šef njihovog kompletnog tima za abdominalnu transplantaciju uputio pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću u kojem traži da se ovaj problem riješi, kako se u budućnosti slični problemi ne bi pojavljivali – piše Faktor.ba.

(TI)