Akcije SIPA-e: Pretresi i u Tuzli, osumnjičeni oštetili budžet za 430.000 eura

by admin
| 9:53

U nastavku akcije „Kurir“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (15.4.2016. godine) započeli pretrese objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko distrikta s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te magacinski prostori i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja i pranje novca, a sve u vezi sa članom 31. KZ BiH „Pomaganje“, za šta se sumnjiči devet fizičkih osoba kineskih državljana i više pravnih osoba, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa.

Riječ je o zajedničkoj akciji policijskih službenika SIPA-e i pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja se realizira po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policije Brčko distrikta.

Osumnjičenim osobama na teret se stavlja da su udruženim djelovanjem na području BiH vršili krivična djela poreska utaja ili prevara i pranje novca, na način da je više pavnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz raznih vrsta roba iz Kine, od čega je najveći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji čime su pribavili veće količine novca bez porijekla, koji su potom posredstvom više saradnika bh. državljana nelegalno prebacivali u R.Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferiran na račune saradnika u Kini.

Ove osobe sumnjiče se da su, u periodu od 1.1.2013. do 31.12.2015. godine, na opisani način iznijele iz BiH novac u vrijednosti od oko tri miliona EURA, čime se oštetile budžet BiH za više od 430 hiljada eura.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.