#PonosniNaSebe: Osobe sa invaliditetom neiskorišten potencijal

by admin
| 13:35

Predstavnici  Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona  danas su u Tuzli najavili početak kampanje #PonosniNaSebe.

Cilj je, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, podići svijest javnosti i ukazati da su osobe sa invaliditetom jednako sposobne za velika djela i da invaliditet ne mora nužno spriječiti ljude da ostvare svoje snove. Dokaz za ovo su izuzetne osobe s invaliditetom koje su dale i svakodnevno daju veliki doprinos umjetničkom, kulturnom i naučnom nasljeđu čovječanstva.

Riječ je o prvoj kampanji ovog tipa koju sprovode upravo organizacije osoba s invaliditetom a zalagat će se  za promjene postojećih podzakonskih akata koja regulišu prava na ortopedska i druga pomagala, a sve kako bi doveli do izjednačenja mogućnosti osoba sa invaliditetom, te poboljšanja kvalitete života.

“Mi želimo poručiti da osobe sa invaliditetom zapravo jesu potencijal koji ne treba biti neiskorišten,  da trebaju podršku  te da im je potrebno uključivanje u društvo”. – kazao je Suvad Zahirović, predsjednik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom TK.

S ponosom je danas istaknuto da je i naučnik Stephen Hawking dao podršku ovoj kampanjii: „Ako sam ja, s bolešću motorike neurona koja me je potpuno paralizirala, uspio u životu, onda i drugi mogu.“

Zahvaljujući organizaciji MyRight kampanja će se pored Tuzle, sprovoditi  još u u Bijeljini, Doboju, Mostaru i Sarajevu tokom ove godine. Kako je danas rečeno , očekuje se da će se ovom kampanjom  uticati i podstaći predstavnici  vlasti na dijalog kako bi na partnerskoj osnovi radili na poboljšanju poštovanja prava garantovanih Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, i na taj način omogućili veće učešće osoba s invaliditetom u društvu.

(Tuzlainfo.ba/ A. Šiljković)