Saradnja škola iz Tuzle i Švicarske: Od jeseni prva generacija perspektivnog zanimanja!

by admin
| 12:09

U školskoj 2016/2017. godini će biti upisana prva generacija “Izolatera ovojnice objekta”. Ovo zanimanje je nastalo kao rezultat saradnje između Građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli, Polybau škole iz Švicarske, privrednika građevinske struke i Centra za ekologiju i energiju i potpuno je usklađeno sa evropskim standardima.

Izvođenje nastave za prvu generaciju će se realizirati u Partnerstvu sa Polybau školom iz Švicarske, koja je poznata po kvalitetnoj obuci zanatlija za toplotnu izolacija ovojnice objekata u Europi i šire. Profesori Polybau škole će pored stučne podrške školi u Tuzli biti direktno uključeni u edukaciju prve generacije “Izolater ovojnice objekta”.

Građevinsko-geodetskoj školi u saradnji sa građevinskim firmama istražuje mogućnost obezbjeđivanja stipendija i izovođenja praktične nastave.

Kroz dosadašnju saradnju sa građevinskim firmama se  pokazalo da zbog nedostatka zanatlija građevinskih zanimanja firme su najčešće prinuđene zaposliti osobe drugih zanimanja, koje moraju samostalno obučavati. Međutim, prilikom preuzimanja poslova u inostranstvu sve više se traži da radnici imaju odgovarajuća zanimanja i diplome izdate od verifikovane javnih ustanova.

Cijela ova priča ima mnogo širi značaj ako znamo da na tržištu rada nedostaje zanatlija građevinske struke, da u građevinskim firmama nedostaju obučenih i stručnih radnika i da tema energetske efikasnosti u zgradarstvu zauzima sve značajnije mjesto u BiH i okruženju.

– Vjerujemo da su mnogi od vas u dilemi kako izabrati zanimanje pa tako i budućnost vašeg djeteta, a koje je atraktivno i konkurentno i kod nas u BiH i inostranstvu. Zato vas želimo informirati da je Građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli nudi novo zanimanje za Izolateri ovojnoce objekta,koje je trend u cijeloj EU. Ako želite vidjeti kako izgleda savremeni način obuke na modelima i na koji način će se odvijati nastava tokom školovanja pozivamo vas da u ponedjeljak 18.4.2016. od 10 do 14 sati dođete u Građevinsko-geodetsku školu u Tuzli  i upoznate profesore iz Tuzle i Švicarske i način njihovog rada – istakli su u Građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.