Nove mogućnosti saradnje: Održan sastanak delegacije TK i kineske provincije Hebei

by admin
| 10:33

Poziv delegaciji Vlade i privrednika Tuzlanskog kantona da učestvuju na Trećoj konferenciji lokalnih lidera Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope (CEEC), bila je tema jučerašnjeg (13.04.2016.god.) susreta delegacije Tuzlanskog kantona i kineske provincije Hebei, a koji je upriličen na inicijativu Ambasade Narodne Republike Kine u BiH.

 

„Ova konferencija za temu će imati saradnju Kine i zemalja CEEC-a – Nove mogućnosti, nove oblasti, novi prostor, u oblastima ekonomije, industrije, tehnologije, obrazovanja, kulture, a prisustvovat će joj više od 50 lokalnih lidera 16 evropskih zemalja i 15 lidera kineskih provincija. Bit će upriličen i sajam za privrednike svih zemalja, pa tako i iz BiH, a što će biti prilika za sve izlagače da predstave svoje potencijale i planirane projekte za investiranje, realizaciju i buduću saradnju”, najavili su predstavnici ove kineske provincije te ministru finansija Jakubu Suljkanoviću, koji je predvodio delegaciju Tuzlanskog kantona, uručili pozivnicu sa planiranim programom konferencije.

Predstavnici kineske delegacije su članove Vlade i predstavnike Privredne komore Tuzlanskog kantona informisali o privrednom razvoju proizvodnim i infrastrukturnim potencijalima, te investicijskim planovima ove provincije i Narodne Republike Kine, te sve to akcentirali činjenicama da se ova provincija nalazi na visokoj sedmoj poziciji na ljestvici razvoja među svim kineskim provincijama, kao i da drži oko 10% svjetske proizvodnje čelika.

Ministar Suljkanović i članovi tuzlanske delegacije su upoznali kinesku delegaciju sa strateškim pravcima i planovima razvoja našeg kantona, te istakli da je Tuzlanski kanton sa dva najveća investicijska projekta u Bosni i Hercegovini, izgradnja Termoelektrane u Banovićima i Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, već započeo saradnju sa kineskim partnerima. „Radi se o finansijski veoma zahtjevnim projektima ukupne vrijednosti preko 2,5 milijarde KM, ali i projektima koji znače mnogo za privredu i privredne subjekte u Tuzlanskom kantonu” rekao je ministar Suljkanović.

Od infrastrukturnih projekata delegacija Vlade je spomenula izgradnju „Y” kraka autoputa 5C, od Orašja preko Tuzle do Žepča, ukupne dužine oko 140 km, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 3 milijarde KM.
Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić je istakao privredne potencijale našeg kantona.

„Kanton raspolaže sa oko 4.000 preduzeća, a spoljnotrgovinska razmjena je oko 1,5 milijardi KM uz prisutan porast investicija u iznosu od oko 10-15 % godišnje. Također, Kanton bilježi trend rasta izvoza posebno u zemlje CEFTA-e, EFTA-e, zemalja EU, a u neke zemlje stopa porasta izvoza iznosi i do 400 do 500 %” rekao je ministar Hodžić ističući da bi ovaj potencijal mogao biti još bolje iskorišten ukoliko bi naši privrednici imali kvalitetnije kreditne linije koje bi oni znali vrlo dobro da iskoriste.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović je u svom obraćanju kineskim predstavnicima, obzirom na njihovu ulogu i značaj na svjetskom tržištu čelikom, te činjenicu da je upravo kompanija iz Hebei provincije kupila Željezaru u Smederevu, kratko prezentirao stanje i potencijale lukavačke koksne industrije za što su predstavnici kineske delegacije odmah iskazali interes i mogućnost povezivanja sa potencijalnim investitorima.

Osim ministara Suljkanovića, Hodžića i Mićanovića delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili su ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Hasan Fehratović, predsjednik Kantonalne privredne komore Nedret Kikanović i predsjednik Udruženja poslodavaca TK Ramiz Karić.

S druge strane kinesku delegaciju je predvodio direktor Agencije za promociju investicija Hebei provincije An Jing, a uz njega sastanku su prisustvovali i predstavnici Kineske banke (Bank of China) koja namjerava finansijski podržati realizaciju projekta koji budu dogovoreni na Trećoj konferenciji lokalnih lidera Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope.

(Tuzlainfo.ba)