Počinje projekat: Savjetovanje i podjela paketa štednje energije za 100 domaćinstava

by admin
| 12:03

Centar za ekologiju i energiju Tuzla realizira projekat “Smanjenje potrošnje energije i promjena navika – REACH“koji ima za cilj da doprinese smanjenju energetskog siromaštva na praktičnom i strukturalnom nivou.  Projekatse istovremno ralizira u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Do sada je završena analiza i pripremljen dokument “Nacionalna situacija u pogledu energetskog siromaštva u BiH“, pripremljeni su edukativni priručnici: “Priručnik za energetske savjetnike“ i “Brošura sa savjetima o uštedi energije, namijenjena za domaćinstva“.Dokumenti nastali na projektu se mogu preuzeti na www.ekologija.ba

U toku je priprema za teoretsku i praktičnu obuku energetskih savjetnika koji će obići 100 energetski siromašnih domaćinstvau Tuzli, izvršiti audit potrošnje energije i vode i dati savjeti vezani za uštede. Tokom posjeta, domaćinstvima će se pored promotivnih materijala podijelitii set uređaja za uštedu energije i vode (štedne sijalice, perlator za uštedu vode itd.). Na osnovu prikupljenih podataka, koji će biti unešeni u Excel program, proračunaće se ukupna ušteda energije i vode nakon korištenja doniranih uređaja i uštede do kojih će doći na cijelom projektu.

Nakon obilaska i motiviranja domaćinstava da preduzmu mjere kojima će smanjiti potrošnju energije i promijeniti svoje navike, projektom je planirano da se pokaže da pitanje energetskog siromaštva zahtijeva odlučne politike i preduzimanje konkretnih mjera. Zato će za donosioce odluka biti pripremljene preporuke kako da se strukturalno uhvate u koštac sa energetskim siromaštvom.Putem organiziranja debata, sastanaka i povećanjem medijske pažnje projektni tim će pokušati stimulirati donosioce odluka da se posvete ovom problemu.

Projekat će se realizirati do 31.12.2016. godine, a finansijski ga podržavaju Central European Initiative i Austrian Development Cooperation. Partneri na projektu su NVO-i Focus iz Slovenije,  Green Home iz Crne Gore i Fractal iz Srbije.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.