Telex: Veselom olimpijadom obilježen Međunarodni dan djece ulice

by admin
| 12:14

Na tuzlanskom stadionu Telex danas je manifestacijom “Vesela olimpijada“, u organizaciji Udruženja Zemlja djece u BiH, obilježen Međunarodni dan djece ulice 2016.

Koordinatorica ovog udruženja Melisa Grebović navodi da već petu godinu obilježavaju ovaj datum, istaknuvši da su djeca ulice jako ugrožena.

Udruženje s ovom populacijom radi od 1999. godine, kada su započete prve aktivnosti, na ulicama, raskrsnicama i parkovima gdje se djeca i okupljaju. Nakon toga otvorena su vrata Dnevnog centra za djecu, u kojem djeca primaju različite vrste usluga, od edukativnih, savjetodavnih, vešeraja, dnevnog obroka i slično – piše Bportal.ba.

Grebović ističe da je ovo prvi Dnevni centar za djecu u BiH, a danas ih ima osam i svi su kreirani po modelu i metodologiji Centra u Tuzli.

-Današnji datum se obilježava u duhu djece, aktivnostima koje su njima bliske, kroz sportsko-rekreativne aktivnosti takmičarskog karaktera – navodi Grebović.

U današnjoj “Veseloj olimpijadi” učestvovale su škole s područja Grada Tuzla, kao i polaznici Dnevnog centra koji čine jednu od ekipa. Učenica sedmog razreda Osnovne škole Centar Edina Kurbašić članica je Dnevnog centra u Tuzli i nastupa na današnjoj olimpijadi u dijelu programa plesa.

-Danas obilježavamo Dan djece ulice, 12. april i današnjim aktivnostima smo pokušali da pošaljemo poruku da su sva djeca ista – poručila je Kurbašić.

U bazi Udruženja Zemlja djece do danas je registrirano 511 korisnika, a na dnevnoj bazi 20 do 30 djece koristi usluge Dnevnog centra za djecu. Osim Centra u Tuzli, ovo udruženje djeluje i u izmještenim centrima u naseljima Kiseljak, Mihatovići i Svatovac.

U okviru manifestacije na Telexu je postavljena i putujuća izložba fotografija organizirana u saradnji s organizacijom “Narko ne” i svim dnevnim centrima u BiH, a bit će predstavljena i u mnogim drugim gradovima BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.