Svjetski dan Roma: Promovisani uspješni učenici romske nacionalnosti u TK-u

by admin
| 12:45

U cilju motiviranja učenika, koji su postigli odličan uspjeh Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Pedagoškim zavodom, JU „Druga osnovna škola“ iz Živinica i Misijom OSCE-a u BiH, organizovala je promociju uspješnih učenika i učenica romske nacionalnosti u Tuzlanskom kantonu, a povodom obilježavanja 8. aprila, Svjetskog dana Roma. 

Nagrađeno je 39 učenika, od toga 37 iz osnovnih i dva učenika iz srednjih škola. Centralna manifestacija održana je u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama.

Vlada Tuzlanskog kantona pokazuje stalnu spremnost i posvećenost radu na poboljšanju uslova obrazovanja za svu djecu, te kroz razne projekte nastoji Romima obezbjediti adekvatno obrazovanje, udžbenike za djecu u stanju socijalne potrebe, prevoz, jednokratne stipendije za odlične učenike, kao i njihovo uključivanje u socijalne tokove, a posebno se zalaže za stopostotni obuhvat romske djece u osnovnom obrazovanju – istaknuto je u saopštenju Vlade TK.

„Prioritet u radu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta jeste uključivanje Roma u obrazovni sistem. Podizanjem stepena obrazovanja bi se zapravo podigao i stepen konkurentnosti i učešća romske zajednice u sferi odlučivanja. Zato je od presudne važnosti da sva djeca, ostanu u školskom sistemu, ali i da se nastavi dalja afirmacija upisa djece u škole i na fakultete“, kazao je ministar Muratović na današnjoj manifestaciji – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.