Posjeta Memorijalnom centru Potočari: Studenti i učenici iz TK-a u suzama slušali potresne priče

by admin
| 5:08

U srijedu 6. aprila, studenti Filozofskog fakulteta iz Tuzle, učenici Gimnazije “Ismet Mujezinović”, OŠ “Vladislav Skarić” Sarajevo (Edukativni centar “Nova Kasaba”), OŠ „Tinja“ i OŠ „Podorašje“ sa profesorima i nastavnicima, njih oko 200, posjetili su Memorijalne  komplekse Bratunac i Potočari.

Organizatori ove tradicionalne posjete su već 11. godinu zaredom studenti IV godine odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Začetnik ove ekskurzije je upravo jedan od profesora na odsjeku, dr.sc. Senaid Hadžić, a koja uspješno svake godine „živi“ već puno jedno desetljeće. U skladu sa planom i programom na odsjeku, studenti IV godine svake su godine domaćini, odnosno organizatori ovog, potrebnog i važnog putovanja. U sklopu posjete organizovan je prigodan program: studenti, učenici, profesori i nastavnici su kroz sate historije upoznati o prošlosti Bratunca i Potočara, a posebno o stradanjima bošnjačkog stanovništva od jula 1995. godine.

Prisutnima su se obratile majke stradalih, svjedoci događaja Bratunca i Srebrenice od 1992. do 1995. i osobe koje su radile na ekshumacijama primarnih i sekundarnih grobnica. Tako su program, koji je vodila studentica IV. godine historije, Daniela Taslidžić Herman, upriličili emotivnim govorima Šuhra Sinanović iz udruženja „Žene Podrinja“, Šehida Abdurahmanović u ime „Pokreta Majke enklava Srebrenice i Žepa“, Azir Osmanović, kustos Memorijalnog kompleksa Potočari, Maida Hamzić, učenica gimnazije Ismet Mujezinović – Tuzla, Sakiba Selimović, učenica OŠ “Vladislav Skarić” Sarajevo (Edukativni centar “Nova Kasaba”), te Murat Hurtić, šef područnog ureda Tuzla,  pri Institutu za nestale osobe.

Hurtić je prilikom svoga govora rasplakao prisutne pričajući o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima, a među žrtvama brutalnog i divljačkog iživljavanja bile su i trudnice, majke, djevojčice, stari i muškarci. Najmlađa žrtva eshumirana bila je djevojčica stara tek tri mjeseca. Učenici i studenti položili su cvijeće na spomen obilježja, a studenti IV godine historije Sedina Đafić, Nermin Bajić, Almir Halilović i Nerman Kovačević pripremili su referate za historijski čas o ratnim dešavanjima od 1992. do 1995. godine.

Priča Maide Hamzić pod nazivom „Priča o izgubljenom životu“ nikoga od pristunih nije ostavila ravnodušnim, mnogi su plakali, a neki skrivali suze. Nakon potresnih svjedočanstava, studenti i učenici uputili su se u Spomen sobu nekadašnje Fabrike akumulatora gdje su pogledali izložbu i 30 – minutni film o stradavanju Srebreničana. Kao i ranijih godina posjetili i najugroženije porodice Srebrenice, kojima su podijelili prigodne pakete, a koje su vrijedno u obliku skupljanja donacija ranijih mjeseci pribavljali od raznih preduzeća s područja BiH, pa čak i iz Hrvatske.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.