Vrijedno iskustvo za studente: U Tuzli uspješno organizovan Free Market Road Show

by admin
| 15:11
U Tuzli je jučer održan prvi Free Market Road Show na kojem je učešće uzelo preko 100 studenata Ekonomskog, ali i drugih fakulteta Univerziteta u Tuzli.
 
Free Market Road Show u Tuzli otvrio je dekana Ekonomskog fakulteta, profesor Safet Kozarević i profesor poduzetništva Bahrija Umihanić.
 
Događaj su organizovali Austrian Economics Center i udruženja „Multi“, uz podršku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta (ASEF).
 
U okviru prvog panela pod nazivom „Smrt i porezi“, govorili su Randal O’Toole, Nikolai Hubble i Luca Bertoletti. Panel je moderirala Merima Bećirović iz udruženja „Multi“.
Randal O’Toole sa Cato instituta je držao predavanje na temu pogubnosti centralnog planiranja gradnje stambenih objekata i uloge državnog regulatora u stvaraju tzv. „mjehura na tržištu nekretnina“ (eng. Housing bubble), što dalje vodi ka finansijskog i ekonomskoj krizi. Nikolai Hubble je pričao o neminovnosti poreza (i smrti), kao i nestabilnosti postojećih socijalnih sistema (državni penzioni sistem, zdravstveni sistem i slično). Naveo je da već danas moramo razmišljati o reformiranju i to zarad budućnosti generacija koje tek dolaze.
 
Luca Bertoletti je izrazio vlastitu sumnju u ekonomsko blagostanje koje obećava ulazak u EU, sa naglaskom na štetnost brojnih EU regulacija i harmonizacijskih planova. Bertoletti se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, navodeći da moramo razvijati konkurentsku prednost na nižim porezima, manjoj regulaciji i generalno boljoj poslovnoj klimi, bez da prihvatimo pravila fiskalne harmonizacije koji podrazumijevaju da eliminišemo potencijal fiskalne prednosti male zemlje.
 
Na drugom panelu naslova „Europa u vremenu promjena“ su govorili Aleksandar Kokotović, Admir Čavalić, Ivan Jovetić iMario Fantini.
 
Kokotović je držao predavanje na temu ekonomije dijeljenja (eng. Sharing economy). U svom predavanju, naveo je značaj datog segmenta ekonomije, uz prikaz eksplozivnog širenja navedenog širom svijeta. Uprkos brojnim barijerama nametnutim od strane interesnih grupacija koje nastoje sačuvati postojeće tržišne pozicije, ekonomija dijeljenja postaje trend koji obilježava 21. stoljeće i to prije svega razvoju novih tehnologija, uticaju Interneta i procesu globalizacije.
 
Admir Čavalić je predstavio ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, navodeći da je nezaposlenost mladih jedan od najvećih ekonomskih, ali i širih društvenih problema naše države. Čavalić je izrazio mišljenje da ekonomija dijeljenja nije razvijena u Bosni i Hercegovini zbog niskog nivoa socijalnog kapitala, te da je budućnost naše države u daljoj liberalizaciji i otvaranju tržišta, što treba da vodi korištenju izvoznog potencijala domaće ekonomije.
 
Panelista Mario Fantini se osvrnuo na vlastitu novinarsku karijeru, uz navođenje raznih formalnih i neformalnih centara moći koji oblikuju javno mijenje. Fantini je posebno izrazio bojazan od trenda „političke korektnosti“ koji predstavlja najvećeg cenzora današnjice, ograničavajući naše pravo na slobodu mišljenja i govora. Naveo je primjer pojedinih fakulteta u Zapadnoj Evropi koji pod geslom „političke korektnosti“ cenzurišu vlastite profesore, ali također i same studente. Zadnji panelista, Ivan Jovetić je podijelio iskustva Crne Gore, te se osvrnuo na poduzetničku zaostalost Evrope u odnosu na ostatak svijeta, naročito po pitanju inovacija i IT proizvoda.
 
Jovetić je postavio problematizirajuće pitanje, zašto većina IT inovacija ne dolazi iz Evrope, već ostatka svijeta. Naveo je da je Evropa zaboravila na značaj „kreativne destrukcije“, pojma kojeg je u prošlom stoljeću, skovao upravo građanin Evrope i ekonomski genije – Joseph Schumpeter.
 
Free Market Road Show je ispunio očekivanja učesnika i organizatora. Potvrđeno je da će Tuzla ostati domaćin ovom događaju koji nastavlja dalje sa evropskom turnejom posjete 45 gradova.
 
(Tuzlainfo.ba)