Sajam visokog obrazovanja u Tuzli: U ponudi i besplatni studiji u inostranstvu!

by admin
| 11:02

U Hotelu Tuzla danas je otvoren prvi Sajam visokog obrazovanja, na kojem je učešće uzelo 25 visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Veliki broj maturanata posjetio je sajam, gdje se upoznao sa mogućnošću studiranja na javnim i privatnim fakultetima u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

˝S obzirom na to da je ovo prvi sajam ovakvog karaktera, zadovoljni smo brojem učesnika. Želja nam je da kroz promociju studijskih programa, njihovog kvaliteta i koncepta, brojnim maturantima i njihovim roditeljima pomogneno u donošenju važne životne odluke, šta i kako studirati. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti˝, naveo je prilikom otvaranja Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma, koji je organizator ovog događaja, čiji je pokrovitelj Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK).

Mirela Mujević, studentica Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija u Sarajevu, upoznaje buduće studente sa onim što im ovaj fakultet pruža u pogledu profesorskog kadra i sklopljenih sporazuma sa brojnim agencijama, čime se nastoji biti u korak sa evropskim fakultetima.

˝Pozivamo učenike i učenice da se prijave na ljetne škole fakulteta, od kojih je jedna međunarodnog karaktera. Svi zainteresirani detaljne informacije mogu pronaći na našoj web stranici˝, kazala je Mujević.

Predstavnice Javne ustanove Fakultet za informacijske studije iz Novog Mesta, naglasile su da je školovanje za studente iz BiH besplatno.

˝Nudimo besplatan studij za studente iz BiH, a trenutno imamo jednog studenta na doktorskom studiju. Novo Mesto poznato je po razvijenoj industriji, a informatika i računari su struka budućnosti˝, poručila je Marijana Mišković, predstavnica Fakulteta za informacijske studije u Novom Mestu.

Jelena Krneta predstavlja privatni Farmaceutski fakultet u Novom Sadu, na kojem između 300 studenata ima i onih iz BiH. Krneta ističe da imaju petogodišnje smjerove farmacije i medicinske biohemije, te strukovne, trogodišnje: zdravstvenu njegu, radnu terapiju i socijalnu geontologiju.

˝Svi studijski programi usklađeni su sa evropskim planovima i programima, tako da je naše diplome vrlo lako nostrificirati u inostranstvu, dok je iz strukovnih smjerova moguće osim naše, dobiti i evropsku diplomu˝, kazala je Krneta.

Damir Bećirević, direktor IPI akademije iz Tuzle naveo je da je rad ove privatne visokoškolske ustanove okrenut ka tržištu rada i da su predavači mladi i ambiciozni ljudi, a na ovom fakultetu, koji egzistira treću godinu, trenutno studira 240 studenata.

Budući studenti o fakultetima se mogu informirati na sajmu danas i sutra od 10 do 17 sati. Također, za maturante pojedinih srednjih škola iz TK za dolazak na sajam organiziran je prijevoz.

(TI/AA)

Više fotografija pogledajte u galeriji na našoj Facebook Fan stranici.