Sajam visokog obrazovanja: U Tuzli se predstavlja 25 fakulteta i univerziteta iz BiH i regije

by admin
| 12:06

Prvi Sajam visokog obrazovanja, uz prisustvo 25 visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije, održat će se u Tuzli 7. i 8. aprila/travnja 2016. godine.

Manifestaciju pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, organizuje Tuzlanski sajam, koji je ovom dijelu BiH nakon sajma „Energa“ i „Dječijeg sajma“ ponudio još jednu specijaliziranu sajamsku manifestaciju.

-Za prvu sajamsku godinu smo zadovoljni brojem zainteresiranih visokoškolskih ustanova, ali više od toga velikim interesovanjem maturanata, što je dobar osnov da ova manifestacija postane tradicionalna. Želja nam je da kroz promociju studijskih programa, njihovog kvaliteta i koncepta, brojnim maturantima i njihovim roditeljima pomogneno u donošenju važne životne odluke, šta i kako studirati. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti – istakao je na današnjoj press konferenciji Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma.

U protekle dvije godine, u Tuzli, kao univerzitetskom središtu sjeveroistočne BiH, sa radom je počelo nekoliko privatnih domaćih visokoškolskih ustanova. Većina će, kao i njihove kolege iz drugih dijelova BiH, predstojeći Sajam iskoristiti da prezentuje ono što nude budućim studentima.

-Potreba za ovim načinom prezentacije visokoškolskih ustanova u ovom dijelu BIH je postojala i ranije i drago nam je da će to biti realizovano od strane iskusne sajamske firme, koja garantuje kvalitet prezentacije. Obzirom da naredne godine naša visokoškolska ustanova upisuje treću generaciju studenata, očekuje nas akreditacija i raduje nas što ćemo više o tome imati priliku čuti na okruglom stolu u okviru ovog sajma – rekao je Damir Bećirović, direktor IPI Akdemije iz Tuzle, jednog od izlagača.

Pored izlagačkog dijela, centralni programski sadržaja Sajma visokog obrazovanja bit će Okrugli stol pod nazivom „Kvalitet u visokom obrazovanju“, koji će 7. aprila od 12. do 15. sati, u diskusiji o osiguranju kvalitete u visokom obrazovanju, okupiti eminetne stručnjake iz organizacija i institucija koje su direktno vezane za visoko obrazovanje u BiH.

Sajam, smješten u izlagačkim prostorima Hotela Tuzla, bit će otvoren u periodu od 10. do 17. sati. Ulaz je slobodan, a prijevoz za maturante iz svih općina Tuzlanskog kantona je organiziran, uz prethodnu prijavu učenika u matičnim školama.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.