Proizvode vrhunske kadrove: Institut za zavarivanje – brend Tuzlanskog kantona

by admin
| 11:46

Pozitivni rezultati rada i preseljenje Instituta za zavarivanje u nove prostorije bili su povod današnje posjete direktora Instituta Seida Zulića, direktora Instituta za zavarivanje iz Magdeburga, inače suosnivača našeg Instituta, Jirgena Bendlera (Jürgen Bendler), te finansijskog savjetnika Instituta u Magdeburgu Uvea Bartela (Uwe Barthel) Vladi i premijeru Tuzlanskog kantona.

Ovom prilikom svi prisutni izrazili su pohvale za dosadašnji rad Instituta, kao i angažman direktora Zulića na afirmaciji Instituta za zavarivanje, kako u Bosni i Hercegovini tako i u cijelom regionu. S tim u vezi premijer Gutić se zahvalio suosnivačima iz Magdeburga na prepoznavanju ovog projekta, njegovom potencijalu i dosadašnjoj podršci.

„Institut za zavarivanje je dokaz da Bosna i Hercegovina ima kadrove, znanje i potencijale u oblasti metalske industrije i njemu kao takvom podrška Vlade Tuzlanskog kantona je neupitna. Pored ostalog ona se ogleda i u obezbjeđenju novih prostora za rad i budući razvoj Instituta“ rekao je premijer Gutić i dodao da je zadovoljstvo imati jednu takvu instituciju, koja proizvodi vrhunske kadrove za potrebe lokalne privrede, a koji zadovoljavaju rigorozne evropske standarde i mogu odgovoriti i najzahtjevnijim poslovnim zahtjevima u cijeloj Evropi.

„Saradnja sa institutom u Magdeburgu omogućava izvozno orijentiranim bosanskohercegovačkim kompanijama da lakše dođu do „CE“ znaka za čelične konstrukcije“ istaknuo je direktor Zulić i dodao da je Institut je već ostvario dva od tri zacrtana strateška cilja: „na prvom mjestu Institut za zavarivanje je postao jedino akreditovano tijelo u Bosni i Hercegovini, odnosno odobreni centar od strane Međunarodnog instituta za zavarivanje za organizaciju kurseva za internacionalne inženjere i tehnologe zavarivanja. Završava se preseljenje Instituta u nove prostorije u Mašinskoj školi u Tuzli, i još preostaje da uredimo akreditaciju laboratorije za ispitivanje materijala i kontrolu zavarenih spojeva u industriji po evropskim standardima“.

Značaj ispunjenja i ovog posljednjeg cilja posebno je podcrtao premijer Gutić.

„Imajući u vidu dva velika projekta Termoelektranu u Banovićima i blok 7 u Termoelektrani Tuzla, te obim poslova koji treba da izvrše naše domaće kompanije, veoma nam je bitno da ovdje u neposrednoj blizini imamo i adekvatan i evropski certificiran laboratorij“, rekao je premijer Gutić.

Osim premijera Gutića, današnjem sastanku je u im Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovao ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić – saopšteo je.

(Tuzlainfo.ba)