Draft teatar: Tuzlanskoj publici ove sedmice na poklon koncert i predstava

by admin
| 13:05

Gitaristički koncert „Tuzli s ljubavlju“, te predstave „Dnevnik Anne Frank“ i “Đe sam ja tu” bili su povod današnje press konferencije Draft teatra iz Tuzle, koji u narednom periodu organizuje spomenute kulturne događaje.

Prvi od tri događaja je gitaristički koncert koji će se održati u srijedu, 6. aprila u Međunarodnoj galeriji  portreta Tuzla, s početkom u 19 sati.

Svoje gitarističko umijeće na koncertu „Tuzli s ljubavlju“, prvi put pred tuzlanskom publikom,  pokazat će dvanaestogodišnji Ismar Kolčaković i njegov profesor Jan Depreter iz Belgije, koji se smatra jednim od najznačajnijih gitarista današnjice.  

Iako jako mlad, Ismar je za svoje umijeće već nekoliko puta nagrađivan, između ostalog na „Antwerpen Guitar Festivalu“. Ovaj vrlo talentovani mladić rođen je u Belgiji, vrlo stidljivo se koristi bosanskim jezikom, ali sasvim dovoljno da kaže kako se neizmjerno raduje koncertu u našem gradu.

        –  Iza sebe već imam nekoliko koncerata, a ovom se radujem posebno jer će se održati u gradu gdje moji roditelji imaju mnogo prijatelja i rodbine. Vjerujem da će publika uživati, jer sam se za ovaj koncert posebno pripremao – istakao je mladi gitarista.

Nakon koncerta, na daskama Narodnog pozorišta Tuzla bit će igrana predstava „Dnevnik Anne Frank“, u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir (Hrvatska). Predstava  je osvojila brojne nagrade na prestižnim pozorišnim festivalima u Hrvatskoj i Srbiji, a tuzlanska publika imat će je priliku gledati, zahvaljujući Draft teatru i Jevrejskoj opštini Tuzla, u subotu, 09. aprila od 19 sati.

          – Sa ovom predstavom Jevrjeska opština Tuzla počinje program obilježavanja Pesaha koji nastupa 22. aprila, a koji ćemo upotpuniti i drugim aktivnostima. Pozvala bih naše sugrađane da nam se pridruže u Narodnom pozorištu, posebno učenike kojima je „Dnevnik Anne Frank“ redovna lektira a ovo je odlična prilika da vide kako ta priča izgleda i kroz pozorišnu predstavu – istakla je Marina Rajner, predsjednica Jervrejske opštine Tuzla.

Prva sedmica maja u Draft teatru rezervisana je za premijeru predstave, za sada pod radnim nazivom “Đe sam ja tu”. Rađena je po tekstu „Mušica“, Anđela Rucantea.  Adaptaciju i režiju potpisuje Dragan Tešić, koji za sada otkriva tek da je riječ o još jednoj  tipičnoj  bosanskoj priči.

          – Predstava govori o lažnim prijateljima, lažnim junacima, političkim prevarantima i bezobrazluku u kojem svako svakoga želi da iskoriti i prevari, sve to u takozvanom ljubavnom četverouglu – istakao je Tešić.

Ulaz na koncert i predstavu je slobodan.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.