Tuzlanski kanton: Od subote u predškolskim klupama 3700 mališana

by admin
| 11:08

U Tuzlanskom kantonu 2. aprila je počela realizacija Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja pred  polazak  u osnovnu školu koji je namijenjen djeci predškolske dobi koja nisu obuhvaćena nekim drugim oblikom predškolskog odgoja i obrazovanja.

Program će pohađati oko 3 700 mališana raspoređeni u 182 odgojne grupe, od ukupno 4 222 koliko ih je ove godine upisano u prvi razred osnovne škole.

Cilj je da se djeca kroz osmišljen program, koji se temelji na igri i razvijanju različitih vještina, kvalitetno pripreme za prve školske dane.

Program provode profesori/ce predškolskog odgoja iz predškolskih ustanova TK, u djeci najbližim, predškolskim ustanovama i za to prilagođenim učionicama u centralnim i područnim školama, u cijelom Tuzlanskom kantonu.

Program će trajati do 10. juna 2016. godine u okviru 50 radnih dana u ukupnom trajanju od 150 sati sa maksimalnim dnevnim opterećenju djece od tri sata.

Zahvaljujući podršci organizacije Save the Children pri provođenju projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta u TK-BiH na putu ka EU“, angažmanu resornog Ministarstva, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, lokalnih zajednica, predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, prošle godine prvi put sva djeca u godini pred polazak u školu obuhvaćena su ovim programom, a što je i propisano Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo.ba)