Tuzla: Održana edukacija za 17 srednjoškolaca iz regije

by admin
| 5:01

U prostorijama Doma Mladih u Tuzli, tokom ovog vikenda održana je Regionalna edukacija za srednjoškolce u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Regionalna edukacija je okupljanje mladih iz određene regije u Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja njihovih kompetencija i rada u lokalnoj zajednici kao aktivista. Edukacija je fokusirana na učenje srednjoškolaca kako identificirati probleme u svojoj lokalnoj zajednici te način na koji će ih riješiti.

U edukaciju je učestvovalo 17 srednjoškolaca iz Tuzlanske regije. Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini prenosi znanja sa srednjoškolaca na srednjoškolce preko ”peer to peer” edukacija.

Srednjoškolci koji su prošli edukaciju, uspjeli su da  identificiraju problem u lokalnoj zajednici, a na njihovom riješavanju će sudjelovati ASuBiH u periodu tekuće, kao i naredne 2017. godine. Kao društvo koje je i dalje u fazi razvoja, okruženo raznim problemima kako na lokalnom tako i državnom nivou, potrebna nam je aktivna omladina kojoj je cilj promjena.

Tema edukacije pored identifikacije problema je bila je i razvoj lokalnog tima, lobiranje, koje je neophodno kako bi srednjoškolci skrenuli pažnju  javnosti  o značaju gore navedenih ciljeva.

Takođe, na ovoj edukaciji učesnici i učesnice su imali priliku da vježbaju vještine koje se vežu za ovaj  pojam. Slijedeće edukacije će se održati u: Zenici, Mostaru i Banja Luci kako bi se obuhvatilo što više lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.