Poslanik u Skupštini TK promijenio dres: Koliko ruku sada imaju Kukić i Gutić?

by admin
| 15:47

Kako je nedavno potvrđeno u SDP BiH Tuzlanskog kantona, toj stranci je pristupio donedavni predsjednik općinske organizacije Narodne stranke radom za Boljitak Živinice i poslanik u Skupštini TK, doktor Samir Kamenjaković.

Kamenjakovićev transfer koji najviše govori o njegoj političkoj dosljednosti, više bi mogao oslabiti unutarskupštinsku snagu SDA, nego li ojačati SDP koji sa Kamenjakovićem ili bez njega, nakon izbornog kolapsa na prošlim izborima već odavno nije značajan faktor u odlučivanju u Tuzlanskom kantonu.

Naime, Kamenjaković i njegov denedavni stranački kolega, Mersed Šerifović, jučer osuđen za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH, bili su jezičak prevage na strani SDA, koja je sa njima i zastupnicima BPS-a i Stranke za BiH imala natpolovičnu većinu u Skupštini TK. U takvoj konstalaciji snaga SDA-ov najvažniji koalicioni partner SBB im i nije trebao prilikom donošenja odluka, nego je u Skupštini samo “podebljavao” većinu.

Bez Kamenjakovića i Šerifovićevog nasljednika u Skupštinskim klupama (vjerovatno će to biti Zijad Suljkanović, sadašnji zastupnik u OV Kalesija), SDA i njihova pomoćna radna snaga u Skupštini TK, BPS i Stranka za BiH, će imati 18 ruku (13+2+3), koje uz rizičnu granicu obezbjeđuju većinu za donošenje odluka.

Sa sadašnjim omjerom snaga, vladajući dvojac u Tuzlanskom kantonu Mirsad Kukić i Bego Gutić, morat će čvrsto čuvati koaliciju sa SBB-om i vjerovatno im pružati ustupke na koje nisu računali.

(Tuzlainfo.ba) / Foto: Amila Hodžić i Samir Kamenjaković (sdptuzla.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.