Kantonalni sud Tuzla: Mersed Šerifović osuđen na dvije i po godine zatvora

by admin
| 14:21

Kantonalni sud u Tuzli osudio je Merseda Šerifovića, zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona i predsjednika Kantonalnog odbora Narodne stranke Radom za Boljitak, na dvije i po godine zatvora.

Šerifović je potpisao sporazum o priznanju krivice nakon čega je pušten iz pritvora, a državi će morati vratiti 50.000 maraka koje je protivpravno stekao.

Pored Šerifovića, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, osuđen na dvije i po godine zatvora, pušten je iz pritvora, a državi će morati vratiti 70.000 maraka.

U pritvoru su još ostali Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrede, i njegov savjetnik Stipe Šakić, koji su optuženi da su, prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja organizirano uslovljavali poljoprivrednike i na taj način nezakonito stekli protivpravnu imovinsku korist veću od 817.000 maraka.

Već ranije je Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi TK, koji je također bio optužen u ovom predmetu, osuđen na godinu dana zatvora.

Podsjetimo, Lijanović i ostali su uhapšeni krajem septembra prošle godine u akciji Federalne uprave policije, a po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Lijanović je optužen da je nakon preuzimanja funkcije ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović, Šakić druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke Radom za boljitak.

Udruženje je organizirano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz Federacije BiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 810.000 KM, te su također pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca na što pojedinci nisu pristajali.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.