Klub vijećnika SDA Tuzla: Gradska vlast nesposobna da riješi nagomilane komunalne probleme

by admin
| 12:23

Klub vijećnika Gradskog odbora SDA Tuzla danas je organizovao press konferenciju kako bi upoznao javnost o mnogobrojnim komunalnim problemima koje gradska vlast godinama ne rješava kao i o inicijativama i vijećničkim pitanjima koja su vijećnici SDA uputili na 20. redovnoj sjednici Gradskog vijeća. Novinarima se obratio predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću grada Tuzle Sabahudin Imamović koji je izdvojio nekoliko inicijativa:

 

– Prije svega, podnijeli smo inicijativu za uređenje Jevrejskog groblja s obzirom da se isto nalazi u jako zapuštenom stanju. Od ograde su ostali samo betonski stubovi, a veći dio groblja je obrastao šibljem i drugim rastinjem. Inače, Jevrejsko groblje trenutno ima više karakter historijskog spomenika nego groblja u funkciji. Posljednji put groblje je uređeno 2009. godine u akciji koje su organizovale određene nevladine organizacije. Od tada do danas groblje je potpuno zaboravljeno od strane gradske uprave iako je u januaru 2010. godine gradonačelnik predstavnicima Jevrejske općine obećao da će Općina Tuzla preuzeti brigu o održavanju groblja, to se nije dogodilo – kazao je Sabahudin Imamovi.

 

– Klub vijećnika SDA je podnio i inicijativu i da se obezbijedi organizovano čišćenje prostorija u kojima se nalaze sjedišta mjesnih zajednica Grada Tuzla na način da Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica za te potrebe angažuje servis ili agenciju za čišćenje koji bi taj posao dobili u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i čije usluge bi se finansirale iz budžetskih sredstava namijenjenih za održavanje mjesnih zajednica.  SDA već godinama ukazuje na ovaj problem jer ne postoji organizovano održavanje ovih prostorija tako da se većina njih nalazi u zapuštenom stanju.

 

– Jedan od važnih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, a koji se godinama ne rješava, je i pitanje toplifikacije naselja Šićki Brod i Bukinje. Radi se o naseljima koja se nalaze u neposrednoj blizini TE Tuzla, koja na najdirektniji način, decenijama trpe posljedice zagađenja tako da bi toplificiranjem ovih naselja bio ne samo olakšan život mještanima već bi se postigli i ekološki efekti zbog ukidanja individualnih ložišta.

 

– Klub vijećnika SDA je postavio vijećničko pitanje vezano za izgradnju sportskog igrališta u naselju Mihatovići na što mještani već godinama čekaju.

 

– Jedno od vijećničkih pitanja, Klub vijećnika SDA je uputio Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica tiče se statusa izvorišta mineralne vode koje je izgrađeno u naselju Kiseljak, ukupne vrijednosti 117.000,00 KM, a za koje je nakon izgradnje utvrđeno da se nalazi na zemljištu koje je u privatnom vlasništvu.

 

– Takođe, Klub vijećnika SDA je gradonačelniku uputio vijećničko pitanje kojim traži informaciju o zbrinjavanju preostala dva radnika JP Direkcija za izgradnju, za čiju propast je odgovorna aktuelna vlast  – navedeno je između ostalog u informaciji Službe za odnose s javnošću Gradskog odbora SDA Tuzla.

 

(Tuzlainfo.ba)