Imamo prava, dajte nam šansu: U Tuzli će se obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu

by admin
| 4:57

Ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu u Tuzli će biti obilježen na Trgu slobode u subotu 2. aprila 2016. godine u periodu od 11.30-13.30. sati u organizaciji roditelja djece sa i bez teškoća u razvoju u organizaciji Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju SocI, te studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. 

Ovom prilikom uz prisustvo osoba s autizmom i drugim razvojnim poremećajima, roditelja, stručnjaka i građana, tradicionalno će se dijeliti plavi baloni i materijal koji ukazuje na važnost ranog otkrivanja razvojnih teškoća.

Također, planirano je nekoliko radionica gdje će se uz veselu koreografiju i prigodne pjesme pokušati animirati publika i prolaznici, te uz otvaranje knjige podrške za osobe razvojnim poremećajima i peticijom krenuti u borbu za sistematsko rješavanje pitanja rane intervencije i podrške svoj djeci, ne samo djeci sa autizmom i njihovim roditeljima.

Na ovaj dan i grad Tuzla će se pridružiti svjetskoj akciji Svijetlimo u plavom –Light it up blue, gdje će svjetla na Hotelu Tuzla u večernjim satima biti u plavoj boji u čast milionima osoba s autizmom i njihovih porodica širom svijeta. Također, plavom bojom odjeće se iskazuje naša podrška ovim osobama, širi svjesnost i razumjevanje o autizmu, slave jedinstveni talenti i vještine ovih osoba, te usmjerava pažnja na njihove potrebe.

Najnovija istraživanja pokazuju da čak jedan posto ljudi u svijetu ima poremećaj iz autističnog spektra, a čak 10% populacije ima jedan od razvojnih poremećaja. Iako naučnici još uvijek nisu precizno utvrdili uzroke većine poremećaja, intenzivno se radi na pronalaženju najefikasnije terapije i modela obrazovanja. Pri tom se težište stavlja na ranu intervenciju i prilagođavanje školskih sistema edukativnim potrebama djece.

– U BiH najveći broj djece s autizmom i drugim težim razvojnim poremećajima provode život izolovana od društva i u potpunoj ovisnosti od porodice. Mnogi od njih nikad ne nauče osnovne načine komunikacije. S obzirom na nepostojanje mehanizama rane intervencije i kvalitetne podrške obrazovnom sistemu, nekoliko nevladinih organizacija koje pomažu djeci sa teškoćama u razvoju su jedini izraz društvene brige za ovu djecu, te se mi zalažemo za iznalaženje sistemskog rješenja za pomoć ovoj i djeci s ostalim razvojnim poremećajima u cijeloj zemlji, čime bi se prestala kršiti njihova osnovna ljudska prava na razvoj, obrazovanje i učešće u društvenom životu i kako bi ova djeca i njihovi roditelji postali ravnopravni članovi našeg društva – istakli su organizatori.

Zajedno sa organizatorima ovaj dan će obilježiti i djeca nekoliko škola sa područja Tuzle: OŠ Tušanj, OŠ Pazar, Međunarodne osnovne škole Tuzla, te djeca JU Naše Dijete Tuzla.

-Pozivamo građane našeg grada i medije da na ovaj važan dan za osobe sa autizmom i njihove porodice, izađu na Trg slobode i daju svoju podršku ne samo njima, nego svoj djeci i porodicama koje se nalaze u stanju bilo koje potrebe a na koje naše društvo i sistem društvene brige ne odgovara na način kako se obavezao silnim deklaracijama  i konvencijama – istaknuto je.

(Tuzlainfo.ba)