Rektor odgovorio gradonačelniku: Imamović poziva na zaštitu tuzlanske djece koju on ugrožava!

by admin
| 10:31

 Rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović, reagovao je na saopćenje gradonačelnika Grada Tuzle, Jasmina Imamovića povodom “slučaja” UKUD-a ˝Zvonko Cerić˝.

U dosatavljenom saopštenju se navodi:

Ne upoređujem prethodne načelnike Tuzle sa Jasminom Imamovićem kako bi  sačuvao njihovo ime od javnog spominjanja. Ne odgovaram na njegove insinuacije, ni poruke, ni zbog njegovog djela ni imena, već zbog javnosti. Jasmin Imamović u samokandidaturi za novi mandat izišao je iz prostorija SDP-a na ulicu, jer u SDP-u, po svemu sudeći, na njega se više ne računa.

U stilu makijavelizma ne usteže se da politizira ime Zvonka Cerića, da se u maniru velikih diktatora zaklanja i poziva na zaštitu od omalovažavanja tuzlanske djece koju on ugrožava, da se stavlja u zaštitu tuzlanskih vrijednosti koje je davno stavio pod noge, da bi, vjerovatno, nakon uspješne odbrane svega toga dobio kandidaturu i čak još jedan mandat gradonačalnika. Ako se to dogodi nekim nesretnim slučajem tuzlacima, u koje i sebe svrstavam, jer u Tuzli živim trideset godina, ne preostaje ništa drugo nego da promijenimo ime grada Tuzle.

Odbijam kao gnusnu konstrukciju da sam rekao da me ne interesuju djeca, bilo koja, a posebno tuzlanska.

Kao i prethodni rektori, podržavam rad ovog društva, jer ono godinama ne plaća: kiriju, centralno grijanje, vodu, struju, komunalije, telefonske račune. UKUD „Zvonko Cerić“ je dobilo opomenu za deložaciju ukoliko do 11. aprila ne potpiše ugovor o međusobnim obavezama kojeg odbija potpisati od marta mjeseca 2015. godine, kako bi smo postojeće stanje mogli pravno regulisati.

To je, ustvari, bio poziv Jasminu Imamoviću kao odgovornom čovjeku za kulturu grada da trajno riješimo rad ovog UKUD-a, na koji se on žestoko prijeteće obrušio sa visina vlasti i političke moći. Ja, kao i prethodni rektori, praktično i faktički godinama štitimo i čuvamo UKUD „Zvonko Cerić“ od nebrige Jasmina Imamovića.

Na naše zadovoljstvo, uspjeli smo. Pokazao sam spremnost da riješimo i pitanje ateljea znamenitog i istinskog umjetnika Nesima Tahirovića, ali Jasmin Imamović nije siguran u njegovu političku podršku i nema politički interes da riješimo to pitanje. Na deložaciju umjetnina vrhunske i neprocjenjive vrijednosti Nesima Tahirovića iz UKC-a Tuzla, Jasmin Imamović nije reagirao prijetnjom ni prijekorom direktoru. Pošto ja zaista odlazim, rektoru, svom nasljedniku, toplo preporučujem da se kloni Jasmina Imamovića, jer ovaj danajac, ako je uspio od Univerziteta do sada da otme dvije zgrade bojim se da se otimačina može dalje samo umnogostručiti – navodi se u saopštenuju koje potpisuje Rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović.

(Tuzlinfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.