Gradonačelnik poručio rektoru: Neću dozvoliti da omalovažavate tuzlansku djecu

by admin
| 17:37

Osnivači Univerziteta u Tuzli: Općina Tuzla i njegovi prvi rektori: Tihomil Marković, Vojislav Magazinović i Ibro Pašić, znali su prije 36 godina da je za univerzitet važno da osim nastavnih aktivnosti, razvija i svoja kulturna i sportska društva.

To su znali i novi osnivači, kao i rektori Sadik Latifagić, Izudin Kapetanović i Džemo Tufekčić. Mišljenja sam da su to znali svi rektori i skoro svi profesori, osim Envera Halilovića – istakao je na početku svoj javnog obraćanja povodom slučaja “Deložacije UKUD Zvonko Cerić”, a koje je danas medijima poslao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U nastavku dostavljenje informacije se navodi:

Zvonko Cerić bio je student agronomije na Sveučilištu u Zagrebu, i prvi je Tuzlak i student koji je poginuo u Španiji, boreći se u internacionalnim brigadama protiv Frankovog fašizma.

Poručujem Enveru Haliloviću da mu nećemo dozvoliti da izbacivanjem društva na ulicu, iz istorije izbriše ime Zvonka Cerića, uvrijedi preko 9000 njegovih dosadašnjih članova i ugrozi kontinuitet rada ovog važnog faktora kulture svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine i Tuzle.

Nećemo dopustiti nikome, pa ni Enveru Haliloviću, da se poigrava sa tuzlanskim vrijednostima i omalovažava tuzlansku djecu. Grad Tuzla će odlučno stati u zaštitu imena Zvonka Cerića, kulturne misije ovoga društva, devet hiljada dosadašnjih i nekoliko stotina sadašnjih članova UKUD „Zvonko Cerić“.

Pošto Halilović odlazi, želim dobrodošlicu budućem rektoru i nudim saradnju iz okvira nadležnosti Grada Tuzla, uključujući i pitanje podrške UKUD „Zvonko Cerić“ – istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.