Koristeći specijalnu opremu: Službenici UIO Tuzla pronašli krijumčarenu robu

by admin
| 16:06

Koristeći specijalističku opremu službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su raznu robu koja se pokušavala prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu.

 

Ovlaštena službena lica UINO, Regionalni Centar Tuzla, u proteklom periodu su vršili pojačane aktivnosti na kontroli i sprječavanju ilegalnog uvoza roba na teritorij Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli neprijavljenu robu kao što su dijelovi za autobus marke mercedes Benz, kozmetički preparati i roba široke potrošnje. Prilikom kontrolnih aktivnosti korištena je oprema donirana od strane Vlade SAD putem programa EXBS.

Oprema kao što je CT-30 kit, GR-135, lični detektori radijacije i kamere Sony koje omogućavaju dubinsku kontrolu vozila. i mjesta koja se mogu koristiti za skrivanje roba. Pored vizuelnog pregleda uz pomoć specijalističke opreme, službenici UIO imaju mogućnost da prate gustoću i popunjenost mjesta koja treba da su šuplja te da na osnovu toga izvrše pregled istih.

U nekoliko odvojenih akcija oduzeta je roba čija je vrijednost 10000 KM, a protiv odgovornih lica bit će podnijeti Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima.

(TI)