“Demokratija” otvorila 14. TKT fest: Večeras na programu predstava “Njuške” (VIDEO)

by admin
| 11:48

14. TKT fest – Dani akademskog teatra 2016. svečano je otvoren na Svjetski dan pozorišta i dan osnivanja Teatra Kabare Tuzla, 27. marta.

Svečanom otvaranju prethodila je izložba “Šekspir i Teatar Kabare Tuzla” autora Srđana Vukadinovića i promocija knjige “Glumac je glumac, je glumac” u povodu 40. godina umjetničkog rada Zijaha Sokolovića, a nakon promocije publika je uživala u predstavi “Demokratija”.

Večeras u 19:30 na programu XIV TKT festa je predstava “Njuške” Teatra Exit iz Zagreba.

Njuške:

Glumačku postavu u predstavi čine Filip Križan, Enes Vejzović i Janko Rakoš, a nastala je prema predlošku “The Dog Logs” nagrađivanog australskog filmaša i dramatičara C. J. Johnsona.
U predstavi se pojavljuje petnaest psećih likova koji kroz monologe publici prenose svoje životne priče. Među različitim prikazanim pasminama nalaze se i sljedeći likovi: rotvajler s problemima u susjedstvu, stari mješanac koji otkriva ljubav u kasnijoj životnoj dobi, afganistanski hrt od kojeg se previše očekuje, iznimno uglađen i pomodan, koji je vrlo ponosan na svoje sposobnosti. Tu je i policijski pas koji se bori protiv kriminala, hrvatski gonič kojem su glavne okupacije problemi stočarskog života i kako održati stado na broju, ostarjeli, slijepi pas koji se morao suočiti sa smrću svog gazde te carinski bigl sa stavom.  Izvjesno je je predstava »Njuške« omiljena i komercijalno uspješna predstava, pri čemu ohrabruje odluka autorskog tima predstave da diskretno, s mnogo humora optuže ljudsku vrstu za čitav niz zlorabljenja pseće dobrote i privrženosti.

Komedija: „NJUŠKE“, autor: C. J. Johnson, režija:Matko Raguž,
Produkcija: Teatar EXIT, Zagreb,
Igraju: Enes Vejzović, Janko Rakoš i Filip Križan.

Pregled prvog festivalskog dana pogledajte u video prilogu:

https://www.youtube.com/watch?v=kcroUdF9kY4

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.