Tuzla: Centralna Uskršnja misa služena u crkvi sv. Petra i Pavla

by admin
| 16:52

Katolici u cijelom svijetu danas slave Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Kristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom. Svečane uskršnje mise održane su širom BiH. Centralna Uskršnja misa za područje Tuzlanskog kantona služena je u crkvi sv. Petra i Pavla u Tuzli. 

Misu u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla u Tuzli predvodio je fra Franjo Ninić, koji je u obraćanju vjernicima poručio da je Uskrs temelj kršćanske vjere.Isusovo pojavljivanje među živima nakon tragedije i smrti označilo je početak nečega novoga kako u ljudskoj povijesti tako i u povijesti vjere uopće. Sila, snaga, vlast, moć, sve ono što čini ovaj naš svijet, nisu mogli pobijediti posvjedočenu božju ljubav u Isusu – kazao je između ostalog fra Ninić.

“Zato je Uskrs jedan ogroman proglas jedne velike nade za čovjeka. Zato se imamo pravo pjevati i veseliti se, jer je Bog čovjeku dao jedan impuls da može ići dalje. Tu nadu u dobrobit našeg vlastitog života, uprkos patnji, bolesti, nesreći i smrti, tu nadu bi mi trebali svjedočiti unutar naše obitelji, društva, države u kojoj živimo, politike kojoj pripadamo, unutar svijeta koji se na neki način izgubio u svojim orjentacijama. I tu jednu poruku nade važno je da svako od nas koji nosi to kristovo ime „kršćanin“ treba svjedočiti. Ovim riječima nade i utjehe našeg ljudskog života ja vam svima želim čestit i blagoslovljen Uskrs”- kazao je vjernicima fra Franjo Ninić.

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista, nakon njegove muke i smrti na križu. Prema kršćanskom vjerovanju, svojim uskrsnućem Isus Krist je pobijedio smrt i svim ljudima na Zemlji darovao vječni život. Ovaj praznik, kao i mnoge druge praznike u katoličanstvu i drugim religijama, prate brojni tradicionalni običaji, a onaj po kojem je Uskrs najpoznatiji je bojenje i ukrašavanje jaja, takozvanih pisanica, koje inače simboliziraju život.

(TI/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.