Građani Miladija prave džamiju: Devastiranu građevinu pretvaraju u ljepoticu (FOTO)

by admin
| 15:24

Nakon što su  na inicijativu grupe građana iz tuzlanskog naselja Miladije, tokom 2014. godine počeli radovi na nastavku gradnje gradnja džamije u ovom naselju, džamija bi trebala biti otvorena do predstojećeg Ramazana.

Gradnja džamije u Miladijama započeta je 2001. godine, sredstvima donatora iz Kuvajta, a obustavljena je iz nepoznatih razloga još 2003. godine. Tokom dvije godine veći dio „grubih“ radova na izgradnji je bio završen, objekat je bio pokriven, te čak urađen i dio radova na unutrašnjem uređenju.

Međutim, radovi su iznenada stali 2003. godine, od kada je objekat džamije kratko koristio Merhamet za svoje potrebe, da bi njihovim odlaskom objekat bio prepušten sam sebi, nakon čega je većim dijelom i devastiran.

-Akciju smo počeli čišćenjem objekata i dvorišta, a kasnije prikupljanjem sredstava koje su izdvojili građani, nekoliko privrednika, te kroz jednu sergiju i vjernici iz džemata MIZ Tuzla, uspjeli smo isfinansirati gotovo sve radove da objekat dovedemo u funkciju. Ostalo je još da prikupimo sredstva za abdesthanu, a nakon što otvorimo džamiju krenut ćemo i u akciju za prikupljanje sredstava za izgradnju munare – rekao nam je Enis Šišić, predsjednik Građevinskog obora za izgradnju džamije u Miladijama.

Džamija u izgradnji se nalazi na početku “Gornjih Kolona“ u naselju Miladije, I kako rekoše naši domaćini jedina je džamija na južnoj magistrali, a njen imam će biti Seid ef. Mujagić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.