Univerzitet u Tuzli: Pokrenute aktivnosti uspostavljanja saradnje sa Univerzitetom u Buenos Airesu

by admin
| 14:27

U posjeti Univerzitetu u Tuzli,početkom ove sedmice bili su predstavnici argentinskog Nacionalnog Univerziteta San Martin iz Buenos Airesa, Prof.Dr.Tereza Fonovich i Doc.Dr.Valeria Safara.

Razgovarano je o budućim projektima sa tuzlanskim Tehnološkim fakultetom, a u pripremi je projekat Univerziteta iz Tuzle, Osijeka i Buenos Airesa.

Dvije profesorice iz Buenos Airesa su bile gošće Univerziteta u Tuzli. Ovom prilikom Prof. Dr.Tereza Fonovich je održala prezentaciju o Argentini,  Buenos Airesu i  Univerzitetu San Martin iz Buenos Airesa.

“Svrha mog dolaska je da vidimo na koje vidove saradnje možemo uticati, organizovati. Fokus je podjednako na naučno-istraživačkom radu ali isto i na obrazovanju i na studentima”, rekla je prof. dr. Tereza Fonovich u svom obraćanju.

“Cilj ovog Okruglog stola je priprema zajedničkih projekata između Nacionalnog Univerziteta San Martin, Univerziteta u Tuzli i Univerziteta iz Osijeka”, istakla je prof.dr. Snježana Marić, prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Jedna od disciplina koja je izuzetno značajna jeste upotreba pesticida u ishrani, o čemu se diskutovalo na Okruglom stolu. Planirano je više različitih projekata, a jedan od njih je održiva upotreba agrokemikalija u proizvodnji hrane, te očuvanje čovjekovog zdravlja i eko sistema.

Tim povodom su odžana predavanja:
Prof. Dr.Tereza Fonovich: TOKSIČNOST PESTICIDA KOJI SE KORISTE ZA  PRI SKLADIŠTENJU ZRNASTIH KULTURA  U PAMPA REGIJI (ARGENTINA)
Doc. Dr. Valeria Safara: U POTRAZI ZA ODRŽIVIM METODAMA ZA  KONTROLU PESTICIDA U PROIZVODNJI HRANE.

Prof. dr. Midhat Jašić je rekao: “S tog aspekta su došle danas dvije gošće, profesorice, da razradimo neke buduće projekte koji bi baš bili bazirani na toj naučnoj oblasti.”

Ove godine  je Univerzitet u Tuzli posvećen na mobilnosti između profesora, ali i studenata. Ti projekti su jako bitni za saradnju i razmjenu iskustava između našeg Univerziteta i drugih svjetskih univerziteta, istaknuto je na Okruglom stolu – navedeno je u informaciji Univerziteta u Tuzli.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.