Obilježavanje “Ljubičastog dana”: U TK-u više od 5000 oboljelih od epilepsije

by admin
| 14:12

Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26. marta širom svijeta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj je dan nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan.

Klinika za neurologiju UKC Tuzla se različitim aktivnostima, pridružuje svjetskoj zajednici u pružanju podrške u borbi protiv epilepsije.

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare u cilju podizanja svijesti o epilepsiji, ali i ukazivanja na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći. Prema riječima načelnika Klinike za neurologiju, prof. dr. Osmana Sinanovića epilepsija je često neurološko oboljenje koje se može definisati neočekivanim izbijanjem sive moždane supstance, koje se ispoljava na različite načine u različitim vremenskim intervalima.

“Neki od simptoma epilepsije su gubitak svijesti, grčenje, pjena na usta, ali epileptični napadi se mogu manifestovati i kroz minimalni pokret, kao što je recimo samo treptanje očima ili kratki iznenadni gubitak svijesti, odnosno trenutak isljučenja od okoline. O kojem tipu napada je riječ određujemo prema Međunarodnoj klasifikaciji epilepsija”, kaže prof Sinanović i dodaje da u Bosni i Hercegovini ima oko 40 000 oboljelih, dok je na području Tuzlanskog kantona više od 5000 oboljelih od različitih tipova epilepsije.

Na konferenciji je rečeno da je vrlo značajan pomak napravljen kada je u pitanju dostupnost lijekova za liječenje epilepsije, jer je u posljednje vrijeme određeni broj lijekova stavljen na esencijalnu listu, što predstavlja benefit za pacijente slabijeg imovinskog stanja.

Pored konferencije za novinare Klinika za neurologiju UKC Tuzla organizovat će javnu akciju za građane koja će se održati 26. marta sa početkom u 11 sati u TC Omega. Prema riječima prim. dr. Larise Kovačević uz ljekare Klinike za neurologiju, u obilježavanje ovog dana uključili su se studenti Medicinskog fakulteta, volonteri i članovi Udruženja oboljelih od epilepsije.

Inače, obilježavanje ˝Purple Day-a˝ ili ˝Ljubičastog dana˝, 2008. godine pokrenula je Cassidy Megan iz Nove Scotie u Canadi, uz pomoć nacionalne organizacije za epilepsiju. Namjera i želja djevojčice bila je osvijestiti širu javnosti o bolesti zbog koje je bila ograničena u druženju i igri s vršnjacima kao i praćenju nastave – saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.