Pitajte parlamentarce: U Tuzli prezentirana web platforma „tk.JavnaRasprava.ba“

by admin
| 20:29

Web platforma „tk.JavnaRasprava.ba“ na kojoj građani imaju mogućnost da direktno učestvuju u procesima donošenja odluka u Tuzlanskom kantonu kao i priliku da komuniciraju sa onima koji te odluke i donose, prezentirana je danas u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Ova web platforma na nivou Bosne i Hercegovine puštena je u rad u oktobru prošle godine, a nakon uspješnih rezultata, puštena je u rad i web platforma za Tuzlanski kanton – tk.JavnaRasprava.ba.

Na ovoj web stranici građani mogu reći šta misle o zakonima  koji su u proceduri u Skupštini TK, postavljati pitanja i komunicirati sa izabranim poslanicima u Skupštini, pokrenuti peticiju ili inicijativu.

-Ono što mi radimo jeste da uzimamo i analiziramo zakone i prevodimo ih u neki jezik razumljiv građanima, te postavljamo na naš sajt gdje građani mogu glasati „za“ i „protiv“zakona i tema koje zakon tretira. Ono što je najvažnije građani mogu postavljati pitanja parlamentarcima koja su vezana za zakone i za njihov parlamentarni rad – rekao nam je Damir Dajanović, administrator spomenute web platforme.

Prema dostupnim pokazateljima, rezultati koji su postignuti sa ovom platformom mogu se okarakterisati zadovoljavajućim. Naime, do sada je analizirano više od 200 zakonskih rješenja i više od 600 tema, stranica je posjećena 80 hiljada puta, postavljeno tri hiljade pitanja, dok su postovi na društvenim mrežama pregledani milion puta.

Kada je u pitanju platforma na nivou Tuzlanskog kantona, analizirano je 50 zakonskih rješenja, dok je postignuta i saradnja sa Skupštinom, tako da 6 od 35 poslanika redovno odgovara na pitanja građana među kojima su predsjednik i potpredsjednik Skupštine TK-a.

(Tuzlainfo.ba/A. Šiljković)            

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.