Međunarodni dan osoba s sindromom Down: Pjesma, ples i smijeh za druženje bez predrasuda

by admin
| 9:32

Jučer je u prostorijama Doma mladih u Tuzli obilježen Međunarodni dan osoba s sindromom Down u organizaciji JU Behram-begova medresa Tuzla, JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, Tuzla i Udruženje roditelja djece s teškoćama u razvoju Malo srce.

Bilo je puno pjesme, smijeha, tradicionalnog plesa ali i recitacija koje su izveli učenici Zavoda samostalno ili u saradnji sa orkestrom Balsika, a sadržaj programa su obogatilli učenici JU OŠ ”Bukinje” sa igrokazom.  

Tom prilikom je upriličena i promocija edukativne brošure ”Sindorm Down” koju su kreirali učenici JU Behram-begove medrese Tuzla u saradnji sa učenicima Zavoda su pripremili jednu edukativnu brošuru o djeci sa sindromom Down. Promotori Fuad Imširagić, Bekir Saletović i Edina Tokić su naveli da je ova brošura  zamišljena – da objasni čitaocu da su učenici i osobe sa sindromom Down dio našeg društva i zajednice u kojem živimo, da žive s nama, da imaju svoje sposobnosti, želje, emocije, ideje, planove… Baš kao i svaki učenik, baš kao i svaki čovjek. Brošura je zamišljena i štampana kao neka vrsta stripa, kao neformalni oblik komunikacije između učenika koji su se našli u zajedničkoj školi.

Promociju su svojim prisustvom uveličali i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona Danijela Simić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak, Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva, Medira Čulum, stručna savjetnica u ministarstvu obrazovanja, Ahmet Hatunić, direktor Medrese, Nihad Mešić, predstavnik OSCE-a i mnogi drugi….D

Druženju je prisutvovao i Meho Hadžić, učenik VI razreda iz  JUOŠ ”Dubrave”, inače je dječak sa sindromom Down.  Posebno impresivno djeluje odnos njegovih drugova iz odjeljenja koji su danas svi prisutvovali i obogatili ovo druženje te dali podršku svom drugu – saopštili su organizatori.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.