Kontrola izvorišta: Počela analiza vode iz javnih česmi u Tuzli

by admin
| 17:35

Svjetski dan voda, koji se na globalnom nivou održava 22. marta ove godine u svijetu se obilježava pod motom „Voda i poslovi”.

Istim povodom Služba za higijensko epidemiološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Tuzla danas je krenula sa analizom svih izvorišta sa kojih građani Tuzle svakodnevno uzimaju vodu za piće. Prvo izvorište sa kojeg su danas uzeti uzorci je izvorište u Par Selu.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih nacija o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Skupština Ujedinjenih Nacija je rezolucijom od 22.marta 1993. godine odlučila da se 22.mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, širom svijeta, posebno skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Prema procjenama stručnjaka, 1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uslova.

Bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe, jer prema procjenama već u narednih 20 godina, količina čiste pitke vode na svijetu će se smanjiti za trećinu. S tim na umu, vodu moramo štititi i štediti, svaki dan, na svakom mjestu i u svakoj prilici i na taj način svako od nas dati svoj lični doprinos očuvanju ovog važnog resursa.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.