Vlada TK-a obećala pomoć: Djela Nesima Tahirovića neće završiti na ulici

by admin
| 10:06

Adekvatno zbrinjavanje umjetničkih djela Nesima Tahirovića i stvaranje uslova za njegov dalji stvaralački rad, bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ovog dokazanog bosanskohercegovačkog likovnog umjetnika.

„Slika nije samo ukras na zidu vizitne ili spavaće sobe. Slika je otišla u misao. Svaki rad je jedna debela knjiga, može da se čita“, opisao je nekad davno svoje radove Nesim Tahirović.

Danas se, nažalost oko 4.000 Tahirovićevih djela nalazi pred izbacivanjem „na ulicu“.

„Radi se o neprocjenjivoj umjetničkoj vrijednosti i mi moramo naći načina da ovaj problem riješimo“, rekao je danas premijer Gutić ističući da „najmanje što možemo učiniti za našeg umjetnika, umjetnika svjetskog kalibra, jeste da mu ne stvaramo ovakve probleme.

Moramo, za početak, umjetniku omogućiti da dalje stvara u uslovima u kojima je to i do sada radio, a kasnije pronaći i adaptirati odgovarajući prostor za trajnu postavku njegovih umjetničkih djela.

Osim likovnog umjetnika Tahirovića i premijera Gutića, današnjem sastanku prisustvovala je i Tahirovićeva supruga Mirjana, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović i direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla Edis Bajić – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.