Tužilaštvo TK: Navodni slučaj “brutalnog silovanja” u Mihatovićima nije prijavljen!

by admin
| 9:41

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima o brutalnom silovanju djevojke koje se dogodilo u Tuzli, danas se oglasilo i kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, a u svojoj informaciji navode:

Ovo Tužilaštvo i MUP TK, u skladu sa zajedničkim protokolom o informisanju javnosti o predmetima iz krivične oblasti,  u cilju zaštite žrtava krivičnih djela iz oblasti seksualnih delikata ili nasilja u porodici, ne objavljuju informacije o takvim predmetima, ali u ovoj situaciji je to potrebno kako bi se dalo pojašnenje i demantiralo izvještavanje pojedinih medija.

Naime: Veći broj medija u BiH je objavio informaciju,  koristeći pri tome nezvanične izvore, da su u izbjegličkom kampu Mihatovići kod Tuzle tri muškarca na brutalan način silovala djevojku, te da je jedna osoba lišena slobode i predata u nadležnost ovog Tužilaštva, a da su još dvije osobe osumnjičene za ovo krivično djelo.

Ovaj događaj Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nije zabilježilo, niti je isti prijavljen Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Međutim, ovo Tužilaštvo je 19.03. 2016. godine Općinskom sudu Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za jednog dvadesetpetogodišnjeg muškarca, koji je osumnjičen za silovanje i nanošenje tjelesnih povreda dvadesetrogodišnjoj djevojci u Tuzli u februaru i martu ove godine. Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog i odredio mu mjeru jednomječnog pritvora.

Po prijavi ovog događaja, pripadnici MUP-a TK su muškarca lišili slobode, izvršena je kriminalistička obrada, te su ga  predali u nadležnost ovog Tužilaštva.

Protiv istog je donesena naredba o provođenju istrage i ispitan je u Tužilaštvu. Obavljeno je i niz drugih istražnih radnji i vještačenja u cilju dokumentovanja ovog događaja.

Dakle, radi se o jednoj osumnjičenoj osobi za krivično djelo silovanje i teške tjelesne povrede,  koje se dogodilo u Tuzli a ne u naselju Mihatovići. Dakle,  ovaj događaj ni na koji način nije vezan za naselje Mihatovići, niti su prijavljene tri osobe za ovo krivično djelo – navedeno je iz Tužilaštva TK.

(Tuzlainfo.ba)