Preokret u SDP-u: Jasmin Imamović će biti kandidat za gradonačelnika Tuzle

by admin
| 15:38

Iako je nedavno najavio da se neće ponovo kandidovati za gradonačelnika Tuzle na predstojećim lokalnim izborima, Jasmin Imamović će ponovo biti kandidat Socijaldmokratske partije BiH u gradu soli, saznaje Faktor.

 

Ova informacija novini Faktor je potvrđena iz dobro obaviještenih izvora u sarajevskoj centrali ove partije, a do potpunog preobrata došlo je nakon što je partijski šef, Nermin Nikšić, nedavno u Tuzli pomirio zaraćene strane na relaciji Kantonalni – Gradski odbor SDP-a.

Tu se prije svega misli na odnos trenutnog gradonačelnika Imamovića i predsjednika Kantonalnog odbora Envera Bijedića, koji je, kako se nezvanično, ali sve češće govori u Tuzli, ozbiljno zagrijan da sjedne na Imamovićevu sadašnju fotelju.

Poljuljani odnosi

Nikšić je, kako saznajemo, na sastanku održanom u Domu penzionera u Tuzli, kazao da će vrh stranke podržati prijedlog Gradskog odbora SDP-a Tuzla, koji po statutu stranke i predlaže kandidata za gradonačelnika.

Upravo u trenutnom odnosu snaga i poljuljanih odnosa između Gradskog i Kantonalnog odbora u Tuzli, Imamović i uživa najveće povjerenje GO SDP-a, na čijem čelu odnedavno glavnu riječ vodi Slađan Ilić.

Do lokalnih izbora u oktobru ostalo je još sedam mjeseci, a tuzlanski esdepeovci već mjesecima vode unutarstranačku predizbornu kampanju.

Nju su, za sada, uglavnom obilježile svađe partijskih lidera, koje su čak i izašle iz unutarstranačkih okvira, a dugogodišnji drugovi u medijima su jedni druge optuživali čak i za teška krivična djela.

Prekinuti sukobi

Strmoglav pad SDP-a, te težak poraz na izborima 2014. godine u najvećoj utvrdi socijaldemokratije u Tuzli, bio je, kako saznajemo, razlog zbog kojeg je Nikšić prekinuo sukobe na relaciji Imamović – Bijedić.

Iako je za vrijeme premijerskog mandata u Vladi FBiH Nikšić imao i više nego dobre odnose sa tadašnjim ministrom prometa i komunikacija Enverom Bijedićem, šef partije na ovaj način pokušava spasiti što se spasiti da.

Jasmin Imamović izabran je za načelnika općine Tuzla februara 2001, kada je naslijedio mandat tadašnjeg načelnika Selima Bešlagića. Na izborima iz oktobra 2004. osvojio je 13.969 glasova, a najbolji rezultat ostvario je 2008. godine kada je dobio povjerenje 35.579 glasača. Pad SDP-a bio je osjetan 2012. godine.

Tada je Imamović osvojio 24.029 glasova, ali gotovo dvostruko više nego njegova stranka na istim izborima, što je bio uvod u krah 2014. godine.

Hoće li njegova nova kandidatura, za čak peti mandat u nizu opravdati očekivanja sarajevske centrale, ostaje da se vidi u oktobru.

(TI/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.