Potpisan ugovor: Tuzli grant od 12 miliona KM za nastavak projekta vodosnabdijevanja

by admin
| 6:06

JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla započinje realizaciju projekta „Program vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II“, za grad Tuzlu. Tim povodom, jučer je u zgradi Gradske uprave upriličeno potpisivanje ugovora o finansiranju i konsultantskim uslugama između JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla i kompanije iC Consulenten Ziviltechniker GmbH, iz Beča.

Ukupni procijenjeni trošak Programa vodosnabdijavanja i zbrinjavanja otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II iznosi 20,49 miliona eura, uključujući nepredviđene troškove.

Kreditna sredstva iznose ukupno 11,00 miliona eura, dok sredstva grantova iznose 9,49 miliona eura, koja obezbjeđuje Švicarska Vlada, odnosno SECO – Državni sekretarijat za ekonomske poslove koji predstavlja Vladu Švicarske konfederacije, preko Njemačke kreditne banke za obnovu – KfW.

Od ukupnih kreditnih sredstava u iznosu od 11,00 miliona eura, koja su predviđena programom, za grad Tuzlu planiran je iznos do 6,250 miliona eura, dok je od grantovnih sredstava, predviđen iznos do 5,392 miliona eura, te dodatni grant od 0,75 milona eura za institucionalno jačanje, što ukupno iznosi 12,392 miliona eura. Zvanična implemetacija počela je juler, potpisivanjem ugovora.

„Danas smo u prilici potpisati ugovor sa kompanijom iC Consulenten Ziviltechniker GmbH, iz Beča, koja je među deset zapadnoeuropskih firmi dala najbolju ponudu. Ukupan iznos koji danas potpisujemo je milion i 800 hiljada eura, a koji u sebi sadrži, projektiranje, stvaranje uslova za tendersku proceduru i tenderske odabire, zatim uslove za stručni nadzor nad realizacijom potpisanih ugovora i nakon toga monitoring, odnosno period kada je moguće da dođe do određenih tehničkih otklonjivih stvari. Implementacija započinje danas potpisivanjem ugovora, a očekujemo da će početkom aprila kompanija iC Consulenten Ziviltechniker GmbH, iz Beča, započeti zvanično sa radom, jer je JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla obezbijedilo i prostorije, što je bila naša obaveza, tako da očekujemo stalno prisutvo osoba zaduženih za implementaciju“ – izjavio je Aid Berbić direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, ovo je veoma važan događaj za grad Tuzlu i njene građane. Grad je ranije usvojio strategiju razvoja i dugoročnog snabdijevanja vodom do 2035. godine.

„Smatram ovo, kada su mnogi gradovi u krizi sa raspoloživim količinama vode, nesebičnim potezom, svih koji su učestvovali u projektu, jer razmišljamo o budućnosti. Kriteriji Austrije i Njemačke su najviši, i ponosan sam na ovaj grad, što smo imali viziju dugoročnog vodosnabdijevanja i što smo pobijedili u ovakvoj konkurenciji, za vrlo povoljna sredstva. Dobijamo preko 12 miliona KM poklona, tj granta, i preko 12 miliona KM kredita po veoma povoljnoj kamati od 1,7%. Mi imamo veliko poštovanje prema Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, ovdje je konkretno uključena firma iz Beča koja će voditi ovaj projekat. Danas počinjemo sa investicijom od 3 miliona i 600 hiljada KM. Tiče se projektovanja, monitoringa, termina plana i svega onoga što to podrazumjeva. Tuzla će biti veliko gradilište u koje će biti uloženo skoro 27 miliona konvertibilnih maraka. To je odlična stvar za budućnost ovog grada, kroz strategiju dugoročnog snabdijevanja vodom do 2035. godine – izjavio je danas gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Ovaj projekat se sastoji iz nekoliko faza koje će se izvoditi u etapama, za šta je zadužena austrijska firma iC Consulenten Ziviltechniker GmbH, iz Beča, čiji predstavnici su danas boravili u Tuzli, i zahvalili se institucijama na ukazanom povjerenju.

U prvoj fazi, koja će trajati oko godinu, će se raditi projektiranje, a početkom naredne godine počinjemo sa tenderskim procedurama i evaluacijom. Prateći razvoj tenderske procedure, počinjemo sa fazom broj tri, što predstavlja stručni nadzor gradnje. Ova faza će trajati oko dvije godine, a nakon te dvije godine, asistirat ćemo domaćoj kompaniji u saniranju i otklanjanju potencijalnih tehničkih poteškoća. To su četiri faze po kojima će se ovaj projekat odvijati“ – naveo je u izjavi za medije Andreas Wohlrab, projekt menadžer kompanije iC Consulenten Ziviltechniker GmbH, iz Beča.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.