Energetska efikasnost: Utopljavanje škola jedan od prioriteta u Tuzlanskom kantonu

by admin
| 12:57

Energijska efikasnost i utopljavanje zgrada kao tržišna prilika i društvena potreba bili su povod za posjetu ministra razvoja i poduzetništva Nermina Hodžića, ministra obrazovanja, nauke kulture i sporta Zlatana Muratovića i ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Hasana Fehratovića sa menadžmentom firme „FRAGMAT” d.o.o. Gračanica.

Direktor Fragmata Osman Tukić prezentujući načine „utopljavanja” objekata ukazao je na to da je „praksa pokazala da se za pet godina investicija izolovanja objekta isplati.

U zemljama EU već postoje energetski pasoši koji dižu cijenu objektu na tržištu”, rekao je Tukić

“Ova posjeta predstavlja promociju tržišnih potencijala i prilika za privrednike na području TK kada je u pitanju energetska efikasnost ali i promocija društvene potrebe i odgovornosti kada je u pitanju energetska efikasnost u našim objektima. Sredstva koja su dostupna u budžetu TK su samo jedan dio, postoje i međunarodni fondovi koji su otvoreni za ovu vrstu projekata”, kazao je ministar razvoja i poduzetništva Hodžić.

„Vlada već duže vrijeme radi na projektima energetske efikasnosti, činimo sve kako bi naše škole bile u boljem stanju nego što je to danas slučaj”, kazao je ovom prilikom ministar Muratović.

Posjeta firmi Fragmat je, prema riječima ministra Fehratovića, jedan od načina informisanja u vezi sa utopljavanjem javnih i privatnih objekata.

„Ono što je važno jesu tri benefita: ušteda energije, smanjenje emisije štetnih gasova i omogućavanje bolje kvalitete boravka učenicima, studentima i uposlenicima na radnim mjestima. Ovo nije samo trend nego prioritet svih prioriteta kada je u pitanju ušteda energije”, izjavio je ministar Hasan Ferhatović.

U Fragmatu su obradovani činjenicom što je Vlada TK prepoznala ovaj problem i pristala na prezentaciju o problemu zaštite zraka, životne sredine i uštede energije – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.