Ističe rok za predaju spiskova: Program predškolskog odgoja u TK-u počinje 1. aprila

by admin
| 9:09

Jučer je Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona Tuzla bio domaćin sastanku Aktiva direktora Osnovnih škola Grada Tuzla i predškolske ustanove „Naše dijete“  Tuzla.

Cilj sastanka bila je priprema predškolske ustanova „Naše dijete“ Tuzla i osnovnih škola Grada Tuzla za kvalitetno provođenje Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona u pedagoškoj 2016.godini.

Predškolska ustanova „Naše dijete“ Tuzla i ove kao i prošle godine spremna je za ovaj zahtjevan zadatak, a prošlogodišnje iskustvo, kada su svi mališani koji su te godine upisani u prvi razred osnovne škole, prošli ovaj program, dobra je osnova i za ovu godinu.

Na sastanku je dogovoreno da će ovaj program biti proveden od 1. aprila i trajat će do 10. juna 2016. godine (50 radnih dana u trajanju od po 3 sata.) te da se u realizaciji ovog Programa kao i do sada očekuje nesebična pomoć od osnovnih škola.

Dogovoreno je da sve škole nakasnije do 18. marta ove godine predškolskoj ustanovi „Naše dijete“ Tuzla dostave konačne spiskove upisane djece u prvi razred na svom školskom području (po lokacijama), a da škole do prvog aprila izvrše pripreme na lokacijama koje su dogovorene za izvođenje Obaveznog programa u godini pred polazak u školu.

Začajno je pomenuti da je Save the Cildren u cilju materijalne podrške u cilju što kvalitetnije provedbe Obaveznog programa napodručju TK izvršio nabavku potrošnog materijala za svih 87 lokacija koje su uspostavili u okviru projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta u TK-BiH na putu ka EU“ u ukupnoj vrijednosti od 13050,00 KM koji je dostavljen predškolskim ustanovama koje će provoditi Program od kojih je 15 kompleta potrošnog materijala pripalo predškolskoj ustanovi „Naše dijete“ Tuzla koja će materijal distribuirati na potrebne lokacije.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona Tuzla kao i do sada radi na pruženju stručne podrške odgajateljima i upravama predškolskih ustanova kao i kordiniranje predškolskih ustanova i osnovnih škola.

Zbog uočene potrebe za obukom dodatnog kadra Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona uz pomoć Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku uperiodu februar-mart 2016.godine izvršio obuku još dodatnih 40 profesora razredne nastave po zahtjevu predškolskih ustanova TK. 

Sastanku su prisustvovali svi direktori Osnovnih škola Grada Tuzla, direktorica predškolske ustanove g-đa Alma Halilović sa saradnicama g-đom Almom Polić i Lejlom Hadžić. Pored navedenih sastanku su prisustvovali službenici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK g-đa Medira Ćulum i Elmir Tukić, te predstavnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Tuzla Ramiz Nurkić, savjetnik za predškolski odgoj i obrazovanje koji je i otvorio sastanak.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.