Dom penzionera Tuzla: Otvorena “kapelica”, mjesto za molitvu korisnika katoličke vjere

by admin
| 12:03

U tuzlanskom Domu penzionera otvorena je kapelica, molitveno mjesto korisnika katoličke vjeroispovijesti.

 

Prema riječima fra Maria Divkovića, gvardiana Franjevačkog samostana u Tuzli, na zadovoljstvo velikog broja korisnika katoličke vjeroispovijesti, u saradnji sa upravom Doma penzionera, projekat je realizovan na obostrano zadovoljstvo – piše Bportal.

-Ovdje u Domu penzionera boravi oko 70 katolika i mi smo do sada običavali da im dolazimo za Božić i Uskrs. Sada se stvorila mogućnost da možemo dolaziti jednom sedmično, te u odvojenom, uređenom prostoru možemo služiti svetu misu. Ipak se radi o kategoriji ljudi koji se nalaze u trećoj životnoj dobi, a svi mi dobro znamo da kada uđemo u godine, da promišljamo o koncu svog života. Zahvalio bi se i direktoru Doma penzionera što je zajedno sa svojim uposlenicima realizovao ovaj projekat-kazao je Divković.

Direktor Bakalović, naglasio je da je otvaranje kapelice niz svakodnevnih aktivnosti, koje bi trebale olakšati život osoba u trećoj životnoj dobi.

-Kapelica je otvorena da bi korisnici katolici upotpunili svoje slobodno vrijeme. Imamo oko 70 korisnika katoličke vjeroispovijesti.  Da bi upotpunili njihov život, njihovo slobodno vrijeme, pored različitih društvenih aktivnosti, zdsravstvene i socijalne njega, smještaja i ishrane, u razgovoru sa ljudima koji se bave osobama treće životne dobi, vidjeli smo da pored ove dvije njege, zdravstvene i socijalne, uvedemo i duhovnu njegu kaže Bakalović.

Dom penzionera u Tuzli broji 175 korisnika, a njih oko 120 je nepokretno ili polupokretno.

-Njih 120 ne može izaći i otići do džamije, crkve ili Franjevačkog samostana, a mi smo u okviru naših prostora napravili mogućnost da mogu otići i upražnjavati svoje vjerske potrebe-dodaje Bakalović.

Nedavno je otvoren mesdžid za korisnike islamske vjere, a za pravoslavce je adaptiran prostor. Čeka se odobrenje iz Vladikinog dvora iz Bijeljine, kako bi i molitveni prostor za pravoslavce uskoro bio otvoren.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.