Ne zaboravimo: Studenti historije iz Tuzle organiziraju stručnu ekskurziju u Srebrenicu

by admin
| 6:27

Sada već tradicionalno, 11 godinu za redom, studenti historije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli organiziraju stručnu jednodnevnu ekskurziju u Srebrenicu.

Začetnik ove ekskurzije je upravo jedan od profesora na odsjeku za historiju, dr.sc. Senaid Hadžić, a koja uspješno svake godine „živi“ već puno jedno desetljeće.

-U skladu sa planom i programom na odsjeku, studenti IV godine svake su godine domaćini, odnosno organizatori ovog, za nas, potrebnog i važnog putovanja. Prema rasporedu, na put će se krenuti 6. aprila (srijeda) u 8 sati ispred Filozofskog fakulteta, odakle se kreće u Bratunac, Potočare i Srebrenicu, a cijena puta iznosi 10,00 KM. Budući mladi historičari, stoga pozivaju sve zainteresovane da se priključe putovanju, zaključno sa 29. martom na kontakte  062190467 Aldin Ćasurović ([email protected]) ili 062820370 Sedina Džafić ([email protected] ) – istakli su organizatori.

Ujedno, u sklopu ekskurzije, posjetit će i nekoliko najugroženijih porodica u Srebrenici, za koje skupljanju donacije kako bi im barem na trenutak olakšali život. Onaj ko ne poznaje svoju vlastitu historiju, može očekivati da mu se isto ili još gore ponovi u budućnosti, stoga su ovakve ekskurzije hvale vrijedan podhvat naših studenata koji će pokušati i na mlađe generacije prenijeti stvarnost koja se desila 1995.godine, i jednoj od najkrvavijih godina u historiji Bosne i Hercegovine, kada je počinjen najveći genocid na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.