Ravnopravnost porodiljama u FBiH: Tuzlaci podržali akciju “Mi nismo same”

by admin
| 6:53

Udruženje Žena Tuzla i Udruženje „Zemlja djece u BiH“ u okviru kampanje   koju vodi Udruženje Žene Ženama Sarajevo u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva iz Sarajeva, istočnog Sarajeva, Bihaća, Livna, Orašja, Mostara, Zenice, Tuzle, Jablanice i Banja Luke, organizovali su javni događaj u Tuzli pod nazivom „MI nismo same“.

Osnovni cilj Kampanje je donošenje regulative o porodiljskim naknadama koje će biti jedinstvene za sve osobe na federalnom nivou, uključujući i osnivanje fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada za zaposlene i nezaposlene osobe koje koriste porodiljsko odsustvo (žene i/ili muškarci).

Udruženje „Zemlja djece u Bosni i Hercegovini“, kao partner u okviru Kampanje, realizovalo je8. marta u Tuzli potpisivanje peticije kao i uličnu akciju podjele informativnog materijala s ciljem upoznavanja javnosti o značaju i suštini ovoga problema Uz veliku podršku volontera Udruženja koji su informisali građane o ciljevimaKampanje, ukupno je skupljeno 505 potpisa. Peticija je zapravo svojevrsna inicijativa samih građana da se vlasti počnu ozbiljnije baviti pitanjem diskriminacije porodilja. Damama, koje su dale svoj potpis podrške Kampanji, volonteri su uručili i karanfile, kao mali znak pažnje za Dan žena.

U ulozi moderatora bio je tuzlanski glumaci Edis Žilić, koji je privukao pažnju građana prenoseći poruke porodilja iz pojedinih kantona koje ukazuju na različit položaj i tretman porodiljskih naknada, što je dodatno animiralo sugrađane da pristupe potpisivanju peticije. Podršku Kampanji dale su i pojedine poslanice kantonalne Skupštinekoje su se obratile sugrađanima riječima podrške i opravdanosti zahtjeva oveKampanje.

U sklopu ove Kampanje i borbe za prava porodilja, predstavnici Udruženja „Zemlja djece u BiH“ su 8.marta posjetili i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i darovali žene porodilje simboličnim poklonom za ovaj praznik. Donacija je sadržavala higijenski paket za njegu beba, kao i edukativnog priručnika „Vaše dijete u prvim godinama života“, autorice prim.prof.dr. Nade Mladine. Ovim malim znakom pažnje obradovali smo 13 porodilja kojima prilikom najljepšeg trenutka u njihovim životima i prvog susreta sa njihovim djetetom.

(Tuzlainfo.ba)