UKC Tuzla: Uspješno realizovana akcija besplatnog mjerenja očnog pritiska

by admin
| 14:23

U Specijalističkoj ambulanti Klinike za očne bolesti UKC Tuzla danas su zainteresovanim građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona besplatno pružene usluge mjerenja očnog pritiska i pregleda očnog dna.

Ova akcija organizovana je u okviru obilježavanja Svjetske sedmice u borbi protiv glaukoma s ciljem da se podigne svijest javnosti o prisutnosti glaukoma u opštoj populaciji.

Prema riječima prim. dr. Svjetlane Terzić, spec. oftamologa Klinike za očne bolesti UKC Tuzla, veoma je važno informisati javnost da je glaukom bolest koja u početku nema vidljive simptome i u koliko nije na vrijeme prepoznata može dovesti do trajnog oštećenja vida.

“Glaukom se danas može na vrijeme dijagnosticirati i uspješno liječiti, što je moto pod kojim Univerzitetski klinički centara Tuzla već pet godina organizuje akcije besplatnog mjerenja očnog pritiska za građane, jer povišeni pritisak predstavlja faktor rizika za razvoj glaukoma. Kada je riječ o novootkrivenim glaukomima procenat se kreće oko 10 posto, što je u skladu sa trendovima kretanja ovog oboljenja”, kaže prim. dr. Terzić. 

Glaukom je drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Procjenjuje se da je 4,5 miliona ljudi oslijepilo na oba oka zbog glaukoma i da će taj broj porasti na 11,2 miliona do 2020. godine. Upravo rana dijagnostika i početak liječenja pacijenata sa novootkrivenim glaukomom dokaz su važnosti organizovanja ovakvih i sličnih akcija – saopšteno jeiz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.