Nezaposlene porodilje u TK-u bez naknade: Potpišimo se za izjednačavanje prava u FBiH

by admin
| 9:14

Udruženje Žena Tuzla i Udruženje „Zemlja djece u BiH“ u okviru kampanje „Nediskriminaciji porodilja u FBiH“ koju vodi  Udruženje Žene Ženama Sarajevo u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva iz Sarajeva, istočnog Sarajeva, Bihaća, Livna, Orašja, Mostara, Zenice, Tuzle, Jablanice i Banja Luke, organizuju javni događaj u Tuzli pod nazivom  „MI nismo same“, koji će se održati 08. 03. 2016. godine od 12h-13h, na Korzu u Tuzli.

Sve porodilje u FBiH nisu jednake u svojim pravima u pogledu visine i perioda primanja porodiljske naknade. Nezaposlene porodilje u Kantonu Sarajevo, BPK i Kantonu 10 primaju porodiljsku naknadu u mjesečnim iznosima od 100 do 180 KM u periodu od 12 mjeseci, u Posavskom kantonu 150 KM u periodu od 6 mjeseci, jednokratne pomoći su u USK (100 KM) i SBK (495 KM) , dok u Tuzlanskom kantonu i HNK nema isplate ovih naknada.

Različiti su i iznosi naknada porodilja koje su u radnom odnosu. U Kantonu 10 zaposlene porodilje primaju naknadu u iznosu od 100% svoje plaće, BPK i ZHK– 80% svoje prosječne plaće, 90% u TK odnosno 80% u ZDK od prosječne plaće porodilje s tim da ne može biti veća od 740 KM. SBK i USK isplaćuju porodiljske naknade u iznosu od 50 % prosječne plaće porodilje, dok u PK i HNK zaposlene porodilje nemaju porodiljskih naknada. Izuzetak su porodilje zaposlene u javnom sektoru koje primaju porodiljske naknade u iznosu od 100% svoje prosjećne plaće koju su imale prije odlaska na porodiljsko odsustvo.

– Ovim susretom svih nas koji jesu pogođeni problemom ili svojim odlukama utiču na njegovo rješavanje ili podižu svijest sveukupne javnosti na problem i njegove posljedice ili pozivaju na odgovornost u ispunjavanju obaveza, doprinesimo zajedno  donošenju javnih politika na federalnom nivou,  kojim vlada garantira: prava porodilja u okviru natalne, demografske politike, zaštitu porodica sa djecom u svim kantonima i eliminaciju diskriminacije porodilja po različitim osnovama u FBiH (mjestu prebivališta, (ne)zaposlenja, sektoru zapošljavanja-javni i privatni, visini naknada, načina finansiranja) – ističu organizatori.

Javnom kampanjom se od zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH zahtjeva donošenje jedinstvenog zakona kojim će se urediti ujednačene porodiljske naknade za sve porodilje bez obzira na mjesto prebivališta i poslodavca, kao i uspostavljanje jedinstvenog Fonda (budžeta) za ove namjene. Na susretu će se organizovati i potpisivanje peticije za jednaka prava za sve porodilje.

– Radujemo se  prilici da upravo  na Dan žena odgovornije i drugačije reagujemo na nepravde kojima su izložene žene u FBIH, prije svega trudnice i  porodilje, kao i njihova djeca. Bit će to najbolji poklon za sve žene u FBiH. Pozivamo Vas da svojim prisustvom podržite ovu kampanju i zajedničkim naporima unaprijedimo položaj porodilja, posebno materinstva u našoj zemlji – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba) Foto: Ilustracija by oslobodjenje.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.