„Mladi educiraju mlade“: Predavanja o reproduktivnom zdravlju za djevojčice u 22 škole TK-a

by admin
| 8:39

U povodu 8. marta međunarodnog Dana žena, ljekari Ginekološko-akušerske klinike Univerzitetsko-kličnog centra Tuzla u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta iz Tuzle organizirat će predavanje na temu reproduktivno zdravlje za djevojčice završnih razreda osnovnih i srednjih škola na Tuzlanskom kantonu.

Edukativna aktivnost, kao osmomartovski poklon djevojčicama i djevojkama, provodi se pod motom „Mladi educiraju mlade“ u 11 osnovnih škola koje su iskazale želju za edukacijom (OŠ „Jala“, OŠ „Sjenjak“, OŠ „Kalesija“, OŠ „Lukavac Grad“, „Druga osnovna škola“ Živinice, „Prva osnovna škola“ Srebrenik, OŠ „Teočak“ i OŠ „Banovići“) i 11 srednjih škola (Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla, „Medicinska škola“ Tuzla, Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla, MŠS Kalesija, Gimnazija Lukavac, Gimnazija Živinice, MSŠ Srebrenik, MSŠ Teočak i MSŠ Banovići, „Katolički školski centar“ Tuzla i „Behram-begova medresa“ Tuzla).

-Edukacija je sastavni dio ovogodišnjeg programa koji je Ginekološko-akušerska klinika UKC realizirala u okviru sedmice prevencije raka glića maternice. S obzirom da je većina aktivnosti provedena tokom zimskoga raspusta kada djeca ne pohađaju nastavu, planirali smo da upravo u povodu Dana žena završimo aktivnosti i to na najbolji mogući način, da ljekari i studenti medicine zajedno educiraju djevojčice u osnovnim i srednjim školama, pojasnila je prof. Dženita Ljuca, načelnica Ginekološko-akušerske klinike UKC Tuzla.

Prema njenim riječima kompletna aktivnost u školama provodi se u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“. U seriju predavanja 8. i 9. marta bit će uključeni ljekari sa cijelog Tuzlanskog kantona okupljeni oko nedavno oformljenog udruženja Koordinacija ljekara ginekologa i perinatologa Tuzlanske regije:

-Bio nam je cilj da početak ove godine obilježimo stvaranjem jake i zdrave mreže ljekara ginekologa i perinatologa, kako onih u javnom sektoru, tako i onih iz privatne prakse. Na ovaj način ćemo kvalitetno koordinirati aktivnosti između primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene djelatnosti, te podići kvalitet usluga. Opredijeljeni smo da našim pacijenticama pružimo maksimalnu zdravstvenu zaštitu i liječenje, te na taj način nastavimo važan proces vraćanja ugleda zdravstvu, kazala je prof. Dženita Ljuca.

Odlukom članova Koordinacije prof. Dženita Ljuca je izabrana za prvu predsjednicu Udruženja. Potpredsjednik je Hidajet Rahimić, a generalni sekretar Azur Tulumović.

(Tuzlainfo.ba) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.