Nezadovoljni gradski vijećnici: Diskusija o skladištenju plinu zasjenila stvarne probleme

by admin
| 13:18

Na danas održanoj press konferenciji, javnosti su se obratili  vijećnici Tuzlanske alternative i NSRZB, koji djeluju u Gradskom vijeću Tuzla, a svoj stav su iznijeli vezano za dvije tačke protekle sjednica Gradskog vijeća.

Predsjednik stranke Tuzlanska alternativa, gospodin Mensur Alić istakao je svoje nezadovoljstvo, opširnim tematiziranjem tačke vezane za skladištenje plina u Tuzli, koja je po njegovom mišljenju na ovoj sjednici Gradskog vijeća korištena u svrhu političke kampanje.

Alić smatra takođe da za višesatno diskutovanje ove tačke nije postojala opravdanost, jer kako navodi za temu “nije bilo nikakvih aktuelnih upita prema Gradu i Gradskom vijeću” te da je diskusija zasjenila važna pitanja koje je Vijeće trebalo obrađivati, sa posebnim akcentom na temu “Zapošljavanje mladih” kojoj je posvećeno vrlo malo pažnje bez donošenja konkretnih mjera, a njena aktualnost i važnost su neupitne. Podvukao je da će insistirati na tome da tema zapošljavanja bude uvrštena na svakoj narednoj sjednici dok se ne postignu konkretni i zadovoljavajući rezultati.

Ispred Kluba vijećnika NSRZB, gospodin Nedžad Malikić, tematizirao je i osudio naplaćivanje otpadnih voda, te navodi da je menandžment JKP Vodovod i kanalizacija samoinicijativno, bez konsultacije sa Gradskim vijećem i Gradom koji je osnivač preduzeća, donio takvu odluku.

U narednom periodu će zbog nezadovoljstva građana uslugama ovog preduzeća kroz naplaćivanje taxe za vodomjere kao i samog poskupljenja vode, predložiti reviziju te odluke i tražiti od preduzeća izvještaj o utrošenim kreditnim sredstvima. Takođe će zahtijevati da preduzeće podnese izvještaj o kapacitetu izvorišta i količinom isporučene vode kroz fakturisane i naplaćene račune, jer postoji osnovana sumnja da naplata ne odgovara količini isporučenih kubika vode. Završno ističe da je svako poskupljene komunialnih i drugih usluga udar na budžet građna ovog Grada, te da građani imaju puno pravo da traže odgovornost za takve odluke – saopšteno je iz Tuzlanske alternative.

(Tuzlainfo.ba)