Tuzlanski kanton: Vijeće roditelja traži više informacija o eksternoj maturi

by admin
| 17:22

U prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona prošle sedmice je održan sastanak sa predstavnicima Vijeća roditelja TK. Sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća roditelja iz više općina kantona, a razlog održavanja ovog sastanka su bile aktivnosti oko provođenja eksterne mature za učenike završnog razreda osnovnih škola.

Na početku sastanka predstavnici Vijeća roditelja TK iznijeli su svoje razloge za zakazivanje sastanka, a prvenstveno zbog nedostatka informacija oko provođenja ovogodišnjeg testiranja. Predstavnici Pedagoškog zavoda TK su roditelje informirali o razlozima provođenja eksternog testiranja učenika devetog razreda, kao i dosadašnjim aktivnostima koje su provedene u cilju održavanja ovogodišnjeg testiranja.

Pedagoški zavod TK je nakon donošenja ovog Zakona o osnovom odgoju i obrazovanju TK, u septembru počeo sa aktivnostima za provođenje eksterne mature koja je po prvi put i zakonski regulirana obaveza za učenike završnog razreda osnovne škole. Nakon održanih sastanaka sa direktorima svih osnovnih škola i predmetnim komisijama, prikupljenja su pitanja za predmete od svih nastavnika osnovnih škola.

Predmetne komisije su prikupljena pitanja posložila po nivoima nakon čega je objavljena radna verzija Integralnog kataloga u cilju informiranja javnosti i prikupljanja sugestija i prijedloga za konačni katalog.

Direktor Pedagoškog zavoda TK se zahvalio svim prisutnima, kao i svima onima koji su davali svoje sugestije na objavljenu radnu verziju kataloga te je pozvao predstavnike VR da ukoliko imaju još neke prijedloge, iste dostave u pisanoj formi kako bi se mogli razmotriti i usvojiti a što će biti dogovoreno na narednom sastanku koji će biti upriličen nakon utvrđivanja termina testiranja.

Na kraju sastanka svi prisutni su bili jedinstvenog stava da se ovakav način provjere znanja učenika treba nastaviti, ne samo u završom razredu, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja u našim školama – istaknuto je u informaciji Pedagoškog zavoda TK-a.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.