Hoće li iskoristiti prava: Iiji Jurišiću pripada odšteta zbog neosnovanog pritvora u Srbiji!

by admin
| 14:28

Ilija Jurišić, bivši pripadnik policijskih snaga BiH i jedan od onih koji su među prvim stali u odbranu Tuzle od agresora iz Srbije i dijela bosanskih Srba koji su za cilj imali Tuzlu pripojiti tadašnjoj paradržavnoj tvorevini na dijelu suverene države Bosne i Hercegovine, nakon oslobađauje presude za navodne ratne zločine u vojnom okršaju na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine, ima pravo da traži odštetu od države Srbije zbog tri i po godine koje je neosnovano proveo u pritvoru.

Naime Jurišić je 14. maja 2007. godine bio uhapšen na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici, od kada je u pritvoru na teritoriji Srbije bio do oktobra 2010, kada ga je Apelacioni sud u Beogradu pustio da se brani sa slobode nakon što je ukinuo prvostepenu osuđujuću presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora. 

Jurišićev branilac Đorđe Dozet rekao je Tanjugu da još nije dobio pravosnažnu presudu, ali da će Jurišić upotrijebiti sva prava koja mu pripadaju što po zakonu Srbije, što po međunarodnim propisima, pa tako vjerovatno i pravo na naknadu štete zbog neosnovanog pritvora.

U ovom slučaju država bi trebalo da Jurišiću isplati odštetu zbog neosnovanog lišenja slobode i zadržavanja u pritvoru, prenose mediji u Srbiji i manjem bh. entitetu.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.