Rektorska konferencija BIH u Tuzli: Razmatrana mogućnost priključenja privatnih univerziteta

by admin
| 21:09

Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine održana he danas u Tuzli svoju prvu sjednicu u ovoj godini pod predsjedanjem prof. dr. sc. Envera Halilovića, rektora Univerziteta u Tuzli.

Sjednici su prisustvovali rektori Univerziteta u Banjoj Luci, prof.dr. Stanko Stanić, Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Muharem Avdispahić, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof.dr. Radoslav Grujić, Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof.dr. Sead Pašić, Univerziteta u Zenici, prof. dr. Dževad Zečić i prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Bihaću, prof.dr. Isak Karabegović. Na sjednici je, uz članove RKBIH/RZBIH, sudjelovao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, mr.sc. Zlatan Muratović. 

Na sjednici je jednoglasno usvojen Zapisnik  sa prethodne sjednice Rektorske konferencije/zbora, kao i Izvještaj o finansijskom poslovanju RK BiH/RZ BiH za 2015. godinu.

Osvrnuvši se na tačku dnevnog reda koja se tiče plana rada u mandatnom periodu, predsjedavajući RK BiH/RZ BiH prof.dr. Enver Halilović istakao je:

„Prije svega potrebno je da definiramo način rada i sadržaj Rektorske konferencije odnosno da izdiskutujemo mogućnost uključenja privatnih univerziteta koji su akreditirani jer Statut Rektorske konferencije predviđa takvu mogućnost“.

Članovi Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine složili su se da se u Plan rada za 2016. godinu uvrsti izrada Pravilnika o prijemu novih članova sa jasno definiranim kriterijima koje je potrebno ispunjavati.

Osim toga članovi RK BIH/RZ BIH složili su se da u Plan rada za 2016. godinu uvrsti i izrada kriterija za osnivanje, rad i akreditaciju visokoškolskih ustanova koji će biti jedinstveni za prostor cijele Bosne i Hercegovine te da se isti upute ka svim ministarstva obrazovanja u BiH. 

(Tuzlainfo.ba/untz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.