“Gutiću daj hljeba”: Gladni korisnici Narodne kuhinje u Tuzli blokirali ulicu

by admin
| 11:50

Korisnici Narodne kuhinje “Imaret” u Tuzli danas su svoj jedini dnevni obrok dobili bez hljeba, obzirom da HO “Merhamet” Tuzla koji rukovodi “Imaretom” nema sredstava kojima bi platili nove narudžbe.

Korisnici Narodne kuhinje, nakon što su dobili obrok bez hljeba, svoje nezadovoljstvo su izrazili blokadom Klosterke ulice u kojoj se i nalazi Narodna kuhinja.

Istaknuvši natpis “Gutiću daj hljeba”, korisnici, koji dolaze iz socijalno najugroženijih kategorija društva, poručili su Vladi Tuzlanskog kantona, koja prema tvrdnjama iz “Merhameta” ovoj instituciji duguje više stotina hiljada KM, da ne može ignorisati probleme institucije koja im obezbjeđuje jedini obrak dnevno.

Blokada ulice je trajala kratko, a uklonjena je nakon intervencije jedinica MUP-a TK.

Narodna kuhinja “Imaret” već ranije je reducirala broj korisnika, koji je smanjen za 1.200, a trenutno pripremaju 2.500 dnevnih obroka, od danas bez hljeba.

Iz Vlade TK- su istakli da od mjeseca decembra 2015. godine, kada je Vlada dobrovoljno zbog socijalne osjetljivosti, bez zakonske obaveze, donijela odluku o odobravanju 315.000 KM do danas je „Imaretu“ uplaćeno 50.000 KM. I preostala sredstva će sigurno, kao i svaki puta do sada, biti realizirana ali u skladu sa dinamikom ostvarivanja prihoda u Budžetu TK. Vlada Tuzlanskog kantona ne vidi potrebu da svaki puta kada „Imaretu“ nedostaje novca, odmah u medijima proziva Vladu Tuzlanskog kantona, koja je do sada ubjedljivo najveći donator i finansijer Narodne kuhinje – navedeno je u infrmaciji Vlad TK od 29. febraura.

Korisnici Narodne kuhinje Imaret u Tuzli, koji su danas sa nevjericom, a mnogi i sa suzama napuštali prostor “Imaret-a”, i sutra će dobiti obrok bez hljeba, a drugačije može biti jedino ako se oni koji mogu pomoći smiluju na apele gladnih.

(Tuzlainfo.ba)

Vezani tekst:  Sjaj i bijeda TK-a: Vlast kupila novi automobil, Narodna kuhinja pred zatvaranjem!

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.